Britse producenten niet blij met Brexit

Britse film- en televisie producenten vrezen dat de Brexit zal leiden tot een onduidelijke financiële infrastructuur. “Dit besluit legt een bom onder ons fundament”, aldus de Independent Film & Television Alliance. De producenten onderstrepen dat de Britse creatieve industrie een bijdrage aan de economie leverde van 117 miljard pond in 2013 – 2014 en dat Europa daarbij met 57 procent de grootste afnemer is.

“Het besluit om de EU te verlaten, is een grote klap voor Engelse film en tv-industrie”, volgens Michael Ryan, voorzitter van de Independent Film & Television Alliance. “Alsof we vanaf vandaag niet langer weten hoe onze samenwerking met co-producers, financiers en distributeurs zal verlopen. Of er nieuwe belastingen op onze activiteiten zullen worden geheven in de rest van Europa of hoe productiefinancieringen tot stand zullen komen zonder inkomsten vanuit Europese financiers. De Engelse creatieve sector leverde een sterke bijdrage aan de economie, dit besluit lijkt verwoestend voor ons.”

De Britse entertainmentindustrie was vrijwel unaniem voorstander om in de EU te blijven en waarschuwde dat een Brexit de export van film en televisie-series naar Europa zou bedreigen. Daarnaast zouden de Britse filmmakers Europese subsidies mislopen, zoals het Mediaprogramma dat ongeveer 180 miljoen pond investeerde in Engelse producties tussen 2007 en 2015. Ook de vereniging van onafhankelijke producers in Engeland, Pact, geeft aan teleurgesteld te zijn in de Engelse kiezer. Van haar leden was 85 procent voorstander om in de EU te blijven, zo bleek uit een onderzoek. Pact geeft echter aan dat het wil samenwerken met de overheid en de EU om er alles aan te doen om de huidige commerciële voordelen te behouden. De groep geeft aan dat er de komende tijd onzekerheid zal zijn zolang Groot-Brittannië onderhandelt over haar vertrek uit de EU.

The Creative Industries Federation, de vertegenwoordiger van de Engelse creatieve industrie in alle sectoren, roept op tot een ‘post-Brexit-eenheid’. Met de aantekening dat een onderzoek heeft uitgewezen dat 96 procent van hun leden voorstander was om binnen de EU te blijven en vier procent voor een Brexit, geeft de Federation aan dat het essentieel is voor iedereen om samen te werken om op die manier de belangen van de sector te verzekeren. Zodat de sector verzekerd blijft van toegang tot financiering en talent, terwijl Engeland aan een nieuwe relatie met Europa werkt. Het belang om de Britse cultuur wereldwijd te vertegenwoordigen, is immers groter dan ooit.

Bron: Independent Film & Television Alliance/Broadcast Magazine