Steven Spielberg, meesterverteller – filmprogramma deze zomer in EYE

EYE Filmmuseum presenteert deze zomer een overzicht van het werk van de succesvolste regisseur aller tijden. Op het programma staan twintig gezichtsbepalende films uit Spielbergs rijke carrière, van de vroege thriller Duel (1971) tot het gedramatiseerde portret van president Lincoln uit 2012.

Ook is een selectie te zien van twaalf films waarin onder meer de invloed van Spielberg als producent zichtbaar wordt. Gedurende het retrospectief is ook de nieuwe film van Spielberg, The BFG, te zien. De film is gebaseerd op het boek van Roald Dahl (De GVR).

8 juli t/m 31 augustus 2016 Steven Spielberg, meesterverteller
8 juli  20.00 uur openingsavond met E.T. The Extra-Terrestrial, in aanwezigheid van scenarist en regisseur Menno Meyjes
EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl/spielberg

Dat de in 1946 geboren Steven Allan Spielberg uitgroeide tot de succesvolste filmmaker aller tijden, is niet zonder reden. Geen regisseur immers weet de kijker zo onverbiddelijk zijn universum binnen te sleuren als Steven Spielberg; zijn vertellingen over aliens of historische figuren zijn niet alleen virtuoos maar raken ons in het hart.

Met Jaws (1975), zijn tweede lange bioscoopfilm, wist de jonge regisseur grenzen te verleggen. Niet alleen bracht de film meer dan 100 miljoen dollar op, destijds een record, hij lanceerde ook een nieuw genre: de zomerblockbuster: niet zomaar een film, maar een gebeurtenis. Daarmee doorbrak de regisseur het defaitisme van de Amerikaanse cinema uit de vroege jaren zeventig, toen collega’s en vrienden als Francis Ford Coppola en Martin Scorsese somberden over de morele staat van de VS. Spielberg bracht het optimisme terug; het individu is in zijn films altijd sterker, want slimmer en taaier dan de tegenkrachten – van de avonturier-archeoloog Indiana Jones uit Raiders of the Lost Ark (1981) tot de 19de-eeuwse Amerikaanse president uit Lincoln (2012).

Verwondering en ontzag
Stond Spielberg in de eerste tien jaar van zijn carrière vooral bekend om  spektakelfilms als Jaws en Close Encounters of the Third Kind (1977), later ontwikkelde hij ook serieuzere, geëngageerde thema’s in films als The Color Purple (1985) en Schindler’s List (1993).

Sinds midden jaren tachtig is Spielberg ernstig en lichtvoetig werk blijven afwisselen, al draagt elke film onmiskenbaar zijn persoonlijke signatuur, van E.T. the Extra-Terrestrial (1982) en Jurassic Park (1993) tot Saving Private Ryan (1998) en Artificial Intelligence: AI (2001). Gebleven is ook het gevoel van verwondering en ontzag dat hij met iedere film weet op te roepen, met al het vertellerstalent en cinematografisch vernuft dat hij tot zijn beschikking heeft.

Spielberg als inspiratiebron
De invloed die Spielberg op andere filmmakers uitoefende en uitoefent, is groot. In een flankerend programma van twaalf films komen Spielbergs kwaliteiten als (co)auteur, (co)producent en adviseur aan bod; op de lijst staan bijvoorbeeld Tobe Hoopers Poltergeist (1982) en films van Spielbergs beste ‘leerlingen’. Zo bracht J.J. Abrams met Super 8 (2011) een verrukkelijk nostalgische hommage aan de vroege Spielberg, en benaderde Robert Zemeckis met zijn Back to the Future-trilogie (1985-90) niet alleen Spielbergs vakmanschap maar ook diens commerciële succes.

Specials
De Nederlandse scenarist en regisseur Menno Meyjes verzorgt de opening van het Spielberg-programma op 8 juli. Meyjes ontving een Oscar- en BAFTA-nominatie voor het scenario van Spielbergs The Color Purple, schreef met Tom Stoppard het scenario van Empire of the Sun en samen met George Lucas het scenario voor Indiana Jones and the Last Crusade.

Voor verstokte fans en nieuwsgierige Spielberg-nieuwkomers organiseert EYE een aantal marathonvoorstellingen van de eerste drie Indiana Jones-films en de Back to the Future-trilogie. Voor kinderen zijn er speciale voorstellingen van E.T. the Extra-Terrestrial in een unieke, Nederlands gesproken versie.

Er zijn twee double-bills van The War of the Worlds (1953) van Byron Haskin en War of the Worlds (2005) van Spielberg.

Van Duel (1971) is een speciale vertoning met een live soundtrack door Coparck.
Martin Koolhoven: “Misschien is Duel wel de film die het pure talent van Spielberg het meest duidelijk laat zien. Het is ongelofelijk wat hij op zijn 25e al kon, en dat met nauwelijks budget en slechts twee weken draaitijd.”

Gedurende het retrospectief is ook de nieuwe film van Spielberg, The BFG, te zien, zowel in de Nederlands gesproken als originele versie. De film is gebaseerd op het boek van Roald Dahl (De GVR).

Bron: EYE