Zondag met Lubach winnaar van Nipkowschijf 2016

Het VPRO-programma Zondag met Lubach is de winnaar van de Zilveren Nipkowschijf van 2016. Dat is vrijdag bekendgemaakt in Het Ketelhuis in Amsterdam.

De jury noemt het winnende programma een “keek op de week anno 2016. De latenightsatire van Lubach, uitgezonden door de VPRO, is onmisbaar geworden voor de moderne nieuwsjunkie. Er gaat geen aflevering voorbij zonder dat DWDD een opzienbarend item van ZML laat zien in De TV draait door. Bovendien: zelfs als het niet grappig is is het razend interessant”, aldus de jury.

Andere genomineerden waren de VPRO-programma’s De Hokjesman van Michael Schaap en Langs de Oevers van de Yangtze van fotograaf Ruben Terlou.

Arjen Lubach
In Zondag met Lubach neemt Arjen Lubach op eigenzinnige wijze het nieuws van de afgelopen week door. De vijfde reeks van het satirische programma zal in het najaar te zien zijn op televisie.

De eervolle vermelding voor de Nipkowschijf gaat naar Floortje Dessing, die de afgelopen jaren het programma Floortje naar het Einde van de Wereld maakte.

Beste televisieprogramma
De Zilveren Nipkowschijf is de prijs van tv-critici voor het beste Nederlandse televisieprogramma. De prestigieuze Nederlandse televisieprijs wordt ieder jaar uitgereikt door redacteuren van dagbladen en tijdschriften.

Een jaar geleden kreeg de VPRO-reisserie Onze Man in Teheran van journalist Thomas Erdbrink de Nipkowschijf; een jaar eerder de de AVRO-serie Ramses. Onder andere programma’s als O’Hanlons Helden en De Wereld Draait Door wonnen ook de prijs.

Reissmicrofoon
De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma gaat naar Adres Onbekend (KRO-NCRV) op NPO Radio 5. Ook De Hart & Ziel Lijst (NPO) op NPO Radio 4 en De Staat van Stasse (KRO-NCRV) op NPO Radio 2 waren genomineerd.

Aan Met Het Oog Op Morgen (NOS) op NPO Radio 1 is een Ere Reismicrofoon toegekend.

Bron: NU.nl