PINKEL en Huize Schoonderloo in het EYE punk programma op 9 juni

In het kader van de viering van het veertigjarig bestaan van punk vertoont EYE op 9 juni 2016 een aantal films van Dick Rijneke en Mildred van Leeuwaarden: Pinkel, Groeten uit Rotterdam deel 3 (Huize Schoonderloo) en Rock Against Religion.

9 juni 2016 aanvang voorstelling 19.30 uur in aanwezigheid van de makers.
https://www.eyefilm.nl/film/groeten-uit-rotterdam-de-punkfilms-van-dick-rijneke-mildred-van-leeuwaarden?program_id=11784539

Eind jaren zeventig kreeg Rijneke van de VPRO carte blanche voor een driedelige serie over de wonderlijke Rotterdamse kunst en muziekwereld ‘Groeten uit Rotterdam’. De aandacht voor de punk scene werd echter slecht ontvangen. ‘Een Rotterdamse ramp’ schreef de Volkskrant. Na de eenmalige omstreden televisie-uitzending werd de serie pas in 2007 herontdekt. Huize Schoonderloo is het derde deel van deze roemruchte serie van Dick Rijneke en Mildred van Leeuwaarden.

HUIZE SCHOONDERLOO (Groeten uit Rotterdam) 1980, kleur, 60 minuten
Vanuit Huize Schoonderloo bevecht het vermaarde kunstenaars collectief K.K. Dubio het ‘Systeem’ met de publicatie van het blad Raket, het muziek label KingKong records en Red Rock met o.a. de punkband de Rondos. “Which side will you be on?”
muziek: de Rondos en Sovjets

PINKEL 1982, kleur, 75 minuten
Een portret van punker Pinkel, gitarist van de Tändstickorshocks die op twintigjarige leeftijd een gezin sticht met Marjan van zeventien. Anarchy is no more. Met optredens van Tändstickorshocks en dichter/schrijver Jules Deelder die tijdens RAR 1979 door het publiek uitgejoeld en bespuugd het podium moet verlaten.
Pinkel ging in première op het International Film Festival Rotterdam. De film was een groot succes en werd daarna in de Nederlandse filmtheaters uitgebracht.

En ook:
Op 9 juni in het EYE punkmuseum is er een doorlopende voorstelling met Uniek Materiaal opgenomen door Rijneke & Van Leeuwaarden:

ROCK AGAINST RELIGION (RAR)
Aankondiging van het RAR concert in Kaasee
met Aram en Marcel Megawatt
muziek: Rode Wig en Revo
1979, 7.30 minuten

Uniek Materiaal: Found Footage
RAR CONCERT (Rock Against Religion)
1979 in Kasee te Rotterdam met optredens van:
Squats
Jesus & de Gospelfuckers
Neh met Ronnie Roteb

Bron: Rotterdam Films