Cineblend 7 juni 2016: (Trans)gender in de media

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met film en debat, heeft op dinsdag 7 juni als thema: (Trans)gender in de media.

Er is het afgelopen jaar opvallend veel aandacht besteed in de media aan transgenders. De Volkskrant riep 2015 zelfs uit als ‘het jaar van de transgender’. Televisieprogramma’s als Hij is een Zij volgen jonge mensen in hun transitie van man naar vrouw of van vrouw naar man. Waar komt die aandacht opeens vandaan en welk beeld krijgen we eigenlijk te zien? Hoe worden transgenders in de media geportretteerd en herkennen zij zichzelf hierin? Komt de diversiteit van transgenders wel in beeld?

Deze Cineblend editie praten we, aan de hand van beeldfragmenten, met diverse gasten over de beeldvorming rondom transgenders in de media. Zo kijken we naar fragmenten uit Trans*Tapes, een serie van zes filmportretten over transgenders in Nederland van het makercollectief De Transketeers en uit de documentaire BOI – Song of a Wanderer over Nitzan Krimsky die het leven in Tel Aviv wil ontvluchten. Filmmaakster Anne Marie Borsboom volgt Nitzan gedurende een periode van 12 jaar waarin de hoofdpersoon de hele wereld over reist, op zoek naar rust en focus, en haar gender en identiteit allesbehalve vast staan.

Te gast zijn onder andere:

Anne Marie Borsboom, cameravrouw en regisseur. Na het volgen van de Filmacademie in Amsterdam is zij aan de slag gegaan als cameravrouw en regisseur voor zowel fictie films als documentaires. Anne Marie probeert in haar films altijd meer aan te roeren dan het hoofdthema doet vermoeden en vrouwen staan bij haar centraal. In haar laatste film BOI – Song of a Wanderer (2015), uitgezonden door de NPO, neemt dit een verrassende wending want Nitzan, de hoofdpersoon uit BOI, voelt zich noch man noch vrouw. De onconventionele zelfportretten van Nitzan zijn in 2014 in Foam geëxposeerd en uitgebracht in het gelijknamige fotoboek. Ander werk van Anne Marie zijn de films Carnavalsvrouwen (2012) en Heimwee (2010), beide uitgezonden op IKON Holland Doc.

De Transketeers, een makercollectief, bestaande uit transmannen Bart Peters, Jonah Lamers en Chris Rijksen. Samen maakten zij de Trans*Tapes (2015), zes filmische verhalen over sterke transgender personen, gemaakt door drie transmannen met een missie om de trans* ervaringen zichtbaar te maken. Met de persoonlijke portretten willen zij een gelaagder en diverser beeld geven van transgenders. Jonah Lamers is creatief producent, socioloog en researcher gender diversiteit. Bart Peters is regisseur, cameraman en editor. Chris Rijksen is fotograaf, kunstenaar en ontwerper.

De discussie wordt geleid door programmamaker en journalist Marije Janssen. Marije richt zich in haar werk op seksuele (sub)culturen, seksualiteit en (digitale) media, trends en maatschappelijke ontwikkelingen omtrent feminisme, emancipatie en gender.

18.00 – 19.30 mogelijkheid om te eten bij Eetcafé De Zwijger, reserveren: 020 – 788 44 33
19.30 – 22.00 programma, toegang gratis, aanmelden gewenst via Pakhuis de Zwijger
22.00 – …      borrel

Locatie: Pakhuis de Zwijger, Kleine Zaal
Piet Heinkade 179 te Amsterdam

Bron: Cineblend