Paul Verhoeven grijpt naast Gouden Palm met Franse film Elle

De film I, Daniel Blake van de Britse regisseur Ken Loach heeft de Gouden Palm bij het Film Festival in Cannes gewonnen. Paul Verhoeven greep met zijn Franstalige film Elle naast de prestigieuze prijs.

Het filmfestival van Cannes werd dit jaar voor de 65e keer gehouden in de Zuid-Franse kustplaats. In totaal deden 22 films mee aan de competitie in de officiële selectie van het festival.

Het drama van Verhoeven met Isabelle Huppert in in de hoofdrol ging zaterdag in wereldpremière en gooide hoge ogen voor de Gouden Palm, mede doordat het internationaal veel lovende recensies ontving.

De winnende film van de 79-jarige regisseur Loach gaat over een een zestigjarige klusjesman uit Newcastle die na een zware hartaanval opnieuw aan het werk moet als hij zijn uitkering niet wil verliezen.

Voor Loach is het de tweede Gouden Palm: precies tien jaar geleden won hij de prijs met zijn film Le vent se lève.

Prijzen
De prijs voor Beste Regisseur ging naar Chistian Mungiu voor zijn film Graduation en Olivier Assayas voor zijn film Personal Shopper.

Jaclyn Jose kreeg voor haar rol in Ma’Rasa de onderscheiding voor Beste Actrice. De prijs voor beste acteur ging naar Shahab Hosseini voor zijn rol in The Salesman.

Nederlands succes was er zaterdag voor regisseur Dudok de Wit, die met zijn film The Red Turtle een speciale juryprijs ontving van het programma-onderdeel Un Certain Regard.

Bron: NU.nl