Bioscoopmonitor 2015: nieuw bezoek

De nieuwe Bioscoopmonitor is verschenen! De Bioscoopmonitor wordt jaarlijks uitgevoerd door Stichting Filmonderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Filmdistributeurs Nederland (FDN). Bioscoopmonitor 2015 brengt je de belangrijkste informatie over de demografische kenmerken van de bioscoop- en filmtheaterbezoeker van het afgelopen jaar.

Groei in het bioscoopbezoek
In vijftien jaar tijd is het bioscoopbezoek in Nederland gegroeid met maar liefst elf miljoen verkochte bioscooptickets. Zijn Nederlanders bioscopen vaker gaan bezoeken of hebben ze meer mensen weten te interesseren voor een bezoek? Beiden! Met name in de laatste acht jaar is de bezoekfrequentie sterk gestegen. Hiernaast is het aantal Nederlanders dat een bioscoop bezocht gestegen van 46% in 2000 tot maar liefst 56% in 2015.

Een steeds groter deel van de verkochte kaartjes komt voor rekening van veertigplussers. Hierdoor is het bioscoopbezoek wat betreft leeftijd steeds meer gaan lijken op de samenstelling van de Nederlandse bevolking. Het ouder worden van het bioscooppubliek heeft sterk te maken met de vergrijzing en ontgroening van de Nederlandse bevolking in de afgelopen vijftien jaar. Jongeren zijn echter nog altijd de meest fervente bioscoopbezoekers en in absolute aantallen zijn zij geen kleiner deel uit gaan maken van het bioscoopbezoek.

Het CBS verwacht dat deze vergrijzing de komende jaren doorzet en dat de bevolkingsgrootte verder toeneemt. Op basis hiervan kan worden verondersteld dat bioscopen en filmtheaters in 2030, als iedereen even vaak naar de bioscoop blijft gaan, 34 miljoen tickets zullen verkopen. Deze stijging zou dan met name te danken zijn aan de groei van veertigplussers. Aangezien de Nederlandse bezoekfrequentie in vergelijking met soortgelijke Europese landen nog laag ligt en de bezoekfrequentie de afgelopen jaren is gestegen, is de verwachting echter dat de frequentie ook de komende jaren nog verder zal stijgen.

Nieuwe bezoekers in 2015
Ook in 2015 is het bioscoopbezoek gegroeid, namelijk van 30,8 miljoen verkochte bioscooptickets in 2014 naar 33 miljoen tickets in 2015 (+7%). 2015 was een bijzonder jaar; terwijl het bioscoopbezoek in voorgaande jaren steeg door een stijging van de bezoekfrequentie, zijn in 2015 juist veel nieuwe bezoekers aangetrokken. De nieuwe bezoekers bestonden met name uit 40- tot 64-jarigen, inwoners van de minder sterk stedelijke gebieden, Nederlanders binnen de laagste inkomensgroep en afgestudeerde mbo’ers. De nieuwe bezoekers bezochten hiernaast vooral bioscopen en geen filmtheaters. Dit kan een direct effect zijn van enkele blockbusters die een bijzonder hoog aantal bezoekers trokken, zoals SPECTRE, MINIONS, STAR WARS: THE FORCE AWAKENS, FAST & FURIOUS 7 en JURASSIC WORLD. De verwachting is dat dit geen trend aanduid, maar dat 2015 een uitzonderlijk jaar was door dit filmaanbod.

Online doorbladeren

Downloaden als PDF

Stichting Filmonderzoek voert in het kader van de Bioscoopmonitor ook themaonderzoeken uit. Deze verschijnen in de loop van het jaar.

Bron: Filmonderzoek