Vertoningen films Louis van Gasteren in EYE

EYE besteedt drie avonden aan het oeuvre van Louis van Gasteren, die de seismograaf van zijn tijd werd genoemd. Vertoning naar aanleiding van het overlijden van Louis van Gasteren op 10 mei jl.

Op 24 mei 16.00 Louis van Gasteren: korte films 1954-1978
Inleiding door Simona Monizza, curator experimentele film EYE

Railplan 68
Louis van Gasteren (NL 1954)
Nederlands gespr., zonder ondert. 16 min.
Het vervangen van tramrails is een zeer complex werk dat onder grote tijdsdruk ‘s nachts volbracht moet worden. Van Gasteren richtte de camera op arbeiders die op het Leidseplein tramrails vervangen en registreerde zonder dialoog, commentaar of muziek de zware fysieke arbeid.

Jazz and Poetry
Louis van Gasteren (NL 1964)
Nederlands & Engels gespr., Nederlands ondert. 14 min.
De Amerikaanse dichter Ted Joans (Beat Generation)  leest uit zijn werk met begeleiding van de jazzmusici Piet Kuiters, Ruud Jacobs, Cees See en Herman Schoonderwalt. Locatie: de nachtclub Sheherazade, Amsterdam. Ook met Simon Vinkenoog.

Omdat mijn fiets daar stond
Louis van Gasteren (NL 1966)
Nederlands gespr., zonder ondert. 11 min.
Gedraaid tijdens de opening van de Provofototentoonstelling van 10 maart 1966. De politie voelde zich geprovoceerd en greep hardhandig in. Het geweld stond in geen verhouding tot de gepleegde feiten. De film werd door de Centrale Commissie voor de Filmkeuring verboden.

Do You Get It No. 4
Louis van Gasteren (NL 1978)
Nederlands gespr., zonder ondert. 15 min.
Een dorpspleintje in Sardinië geeft aanleiding tot bespiegelingen over de werkelijkheid van de filmregisseur. Hij ‘regisseert’ de toevallige voorbijgangers en stelt zichzelf daarbij de vraag uit welke hoek hij bedenkt wat hij ziet of wat hij bedenkt.

Op 31 mei 21.00 Nema aviona za Zagreb (2012)
Louis van Gasterens laatste en meest persoonlijke film. Deze wordt ingeleid door Patricia Pisters, die vorig jaar Filming for the Future – The Work of Louis van Gasteren publiceerde in de Framing Film-reeks.

Op 31 mei 19.15 Omdat mijn fiets daar stond (1966)
Gedraaid tijdens de opening van de Provofototentoonstelling van 10 maart 1966.

Bron: EYE