Essayistische documentaire: vijf projecten geselecteerd 


Het Mediafonds geeft in zijn laatste bestaansjaar een krachtig impuls aan de ontwikkeling van de essayistische documentaire. Een jury selecteerde vijf projecten, waaruit een sterke persoonlijke visie op urgente hedendaagse thema’s spreekt.

De vijf filmplannen ontvangen elk een ontwikkelingssubsidie van 50.000 euro. De jury, bestaande uit Bero Beyer (directeur IFFR), Mieke Bernink (lector Nederlandse Filmacademie), Peter Delpeut (filmmaker en schrijver), Mea Dols de Jong (filmmaker en video-editor NRC Media) en Manu Riche (filmmaker en producent), is onder de indruk van het enthousiasme waarmee is gereageerd op de open oproep, en de hoeveelheid en de kwaliteit van de aanvragen. De plannen vormen samen een mooie staalkaart van thema’s die op dit moment onder filmmakers leven. Europa, angst en idealisme zijn vaak terugkerende onderwerpen.

Uit 36 inzendingen zijn de volgende vijf projecten zijn geselecteerd:

Bewaren
Filmplan & regie: Digna Sinke, productie: De Familie Film & TV, omroep: VPRO

NATO STAR
Filmplan & regie: Juul Hondius, productie: Dutch Mountain Film

Self Portrait
Filmplan & regie: Jos de Putter, productie: Dieptescherpte

The Illusion of Control
Filmplan & regie: Marc Schmidt, productie: Basalt Film, omroep: KRO-NCRV

The Photograph
Filmplan & regie: Sherman de Jesus, productie: Memphis Film & Television, omroep: AVROTROS

Het filmessay is in Nederland een onderbelicht genre dat een impuls verdient. Nieuwe werkelijkheden vragen om nieuwe vertelvormen. In veel documentaires ligt de nadruk op het kleine en het persoonlijke, waarbij een aantrekkelijk onderwerp en de dramatische vertelling voorop staan. Het Mediafonds daagt met deze open oproep makers uit om een stap verder te gaan, juist door op zoek te gaan naar de grote verbanden in de wereld en door urgente hedendaagse thema’s op onconventionele wijze te verbeelden.

Voor meer informatie over de projecten en het oordeel van de jury, zie het juryrapport.

Bron: Mediafonds