Lancering dvd-box van NBF-erelid Louis van Gasteren

Louis van Gasteren (Amsterdam 1922) wordt door de journalist H.J.H. Hofland getypeerd als de ‘seismograaf van zijn tijd’, een documentaire filmmaker die op de huid van zijn tijd zit. In de jaren vijftig verfilmt hij het optimisme van de wederopbouw. Een decennium later legt hij de roep om veranderingen van de avant-garde vast.

Zijn latere films zijn meer beschouwend en blikken terug op perioden die onze samenleving bepaald hebben zoals oorlog en bezetting en de cultuuromslag van de jaren zestig. Van Gasteren maakte naam met spraakmakende documentaires over controversiële onderwerpen. Zijn documentaire Begrijpt u nu waarom ik huil? (1969), waarin een oud-concentratiekampgevangene behandeld wordt met lsd, had een grote maatschappelijke impact. Gedurende zijn carrière die nu bijna zestig jaar beslaat, heeft hij meer dan 80 films gerealiseerd.

Hij is nog steeds actief en als zelfstandig filmmaker met zijn eigen productiebedrijf (Spectrum Film) neemt hij een unieke plaats binnen de Nederlandse filmcultuur in. In de loop der jaren heeft hij vele onderscheidingen ontvangen waaronder in 1969 de Staatsprijs voor de Filmkunst, in 1983 het Gouden Kalf voor beste film (Hans: het leven voor de dood) en in 2001 de Zilveren Anjer.

In deze box is een selectie van documentaires uit het omvangrijke oeuvre van Louis van Gasteren bijeengebracht. De films zijn gerestaureerd en gedigitaliseerd in het kader van het grootschalige project ‘Beelden voor de Toekomst’.

De dvd wordt verwacht rond 8 maart as. Bij interesse kun je hier alvast een exemplaar bestellen.