IFFR krijgt eigen avond in nieuw filmtheater KINO

De inkt is nog nat, maar de handtekeningen zijn gezet: IFFR programmeert vanaf de opening van het Rotterdamse filmtheater KINO – in het pand waar LantarenVenster ooit huisde – iedere eerste woensdag van de maand een eigen avond. Jan de Vries, creatief directeur van KINO: “Een samenwerking tussen KINO en IFFR op deze historische plek is voor ons, als filmliefhebbers en fans van het filmfestival, meer dan logisch.”

De voormalige bioscoop LantarenVenster aan de Gouvernestraat is dé plek waar het ruim veertig jaar geleden voor IFFR allemaal begon. IFFR-directeur Bero Beyer: “Dit nieuwe initiatief vat samen wat IFFR behelst: een lange traditie van filmvertoningen en het steeds weer bedenken en uitvoeren van nieuwe initiatieven. Het festival streeft ernaar te blijven vernieuwen. Als dat gebeurt op de plek waar IFFR tot bloei kwam en KINO ons de ruimte geeft het hele jaar door in de stad aanwezig te zijn, komt alles plotseling samen.” Het filmfestival is er vanaf de start van KINO bij en programmeert tijdens zijn vaste maandelijkse avond een dwarsdoorsnede van de verschillende IFFR-programmaonderdelen, zoals speelfilms, shorts en overzichtstentoonstellingen.

KINO
Na een intensieve verbouwing opent het gloednieuwe filmtheater na de zomer haar deuren. KINO krijgt vier filmzalen, een restaurant met chef DJ Wooldrik aan het roer en een koffiebar, en biedt een wisselend filmaanbod van arthouse tot blockbusters, van shorts tot klassiekers. Ook staan er evenementen, gesprekken met bijzondere gasten en kleine festivals op het programma.

Initiatiefnemers Jan de Vries (33) en Frank Groot (26) zijn inmiddels naar Rotterdam verhuisd, maar werkten eerder samen als programmeurs voor de Amsterdamse studentenbioscoop Kriterion. Na wat omzwervingen in de filmwereld ontstond het idee om zelf een filmtheater op te zetten. De bedoeling was om te beginnen met één of twee zalen in voormalig LantarenVenster, maar toen de kans zich voordeed om het hele pand te benutten lagen de plannen meteen op tafel. Jan: “KINO is een samensmelting van wat wij zelf gaaf vinden aan film én horeca. We zijn echte filmnerds en hebben allebei horeca-ervaring. We krijgen hier alle ruimte om beide interesses te ontplooien.” Frank: “Op het gebied van film gebeurt er in Amsterdam al ontzettend veel. De hele stad zit vol met bioscopen, in Amsterdam hadden we deze kans dus nooit gekregen. In Rotterdam is er ruimte voor nieuwe initiatieven en creativiteit en kan nog heel veel. We kunnen ons volop ontwikkelen. Een eigen filmtheater neerzetten op zo’n historische plek, dat is waanzinnig.”

Bron: IFFR