Nominaties Nipkowschijf bekend

Zondag met Lubach, Langs de oevers van de Yangtze en De Hokjesman zijn genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf. Deze programma’s zijn alle drie uitgezonden door de VPRO. Een eervolle vermelding gaat naar Floortje naar het einde van de wereld (VARA). Nominaties voor de Zilveren Reissmicrofoon worden later bekendgemaakt.

Dat is woensdag 11 mei gemeld door de juryleden Hans Beerekamp, Angela de Jong, Marcel Peereboom Voller en Haro Kraak in De Wereld Draait Door.

In Langs de Oevers van de Yangtze trekt fotograaf Ruben Terlou langs China’s langste en drukst bevaren rivier. Terlou gelooft dat hij met zijn serie een eerlijk beeld geeft van het land, waar hij als 19-jarige vloeiend Mandarijn leerde spreken. De serie was begin dit jaar te zien op NPO 2.

In Zondag met Lubach neemt Arjen Lubach op eigenzinnige wijze het nieuws van de afgelopen week door. De vijfde reeks van het satirische programma zal in het najaar te zien zijn op televisie.

Filmmaker Michael Schaap gaat in De Hokjesman op zoek naar verschillende subculturen in Nederland. Volgens Schaap wordt de serie gebruikt om de lappendeken van subgroepen te tonen.

De Zilveren Nipkowschijf is een televisieprijs die door televisierecensenten van dagbladen en tijdschriften wordt uitgereikt aan het volgens hen beste televisieprogramma van het afgelopen jaar. Deze prijs wordt sinds 1961 uitgereikt.

De winnaar van 2015 was Onze man in Teheran. De uitreiking van de Zilveren Nipkowschijf 2016 vindt op 10 juni plaats in Het Ketelhuis in Amsterdam.

Bron: Nipkowschijf.nl/Broadcast Magazine