Brandend Kalf brengt Nederlandse speelfilm vuur

Vorige week is de crowdfundcampagne op Voordekunst.nl voor Het Brandende Kalf: een nieuwe, onafhankelijke prijs voor het meest bevlogen initiatief dat de Nederlandse speelfilmwereld het afgelopen jaar in vuur en vlam heeft gezet.

Na een succesvolle financiering zal Het Brandende Kalf vervolgens worden uitgereikt op 29 september, aan de vooravond van de uitreiking van de Gouden Kalveren, in filmtheater Springhaver te Utrecht. De uitreiking vormt het sluitstuk van De Avond van Het Brandende Kalf: een avondvullend programma met een speelfilmlengte aan optredens. Kunstenaars uit verschillende disciplines komen de door veilige formules gedomineerde Nederlandse speelfilmwereld vuur brengen.

Het steunen van Brandend Kalf is zowel een uitnodiging aan de Nederlandse speelfilmwereld om ambitieuzer en uitdagender te werk te gaan als een steunbetuiging aan bevlogen filmmakers die gedurfde, grensverleggende speelfilms (willen) maken. Doel is daarmee een brede discussie uit te lokken over wat film als kunstvorm vermag, ook in verhouding tot actuele thema’s.

Dansgroep T.R.A.S.H., theatergroep Wunderbaum, beeldend kunstenaar Harma Heikens, theatermaker Kiki Schippers, cabaretier André Manuel, poppentheatergezelschap Duda Paiva en blackmetalband Terzij de Horde hebben al toegezegd van de partij te zijn. Glaskunstenaar Melvin Anderson tekent voor het ontwerp van Het Brandende Kalf, een uit glas geblazen ‘vuurbeker’ in de vorm van de kop van een kalf.

Brandend Kalf is een initiatief van filmjournalist Karin Wolfs en schrijver A.H.J. Dautzenberg. Zij houden van films die hun blik op de wereld verruimen, veranderen of op z’n kop zetten. Ze willen dit plan via crowdfundingsite Voordekunst, dus buiten de gebaande paden om, financieren. De campagne op Voordekunst loopt tot en met 10 juni. Voordekunst heeft een ANBI-status, waardoor donateurs schenkingen kunnen aftrekken in hun belastingaangifte.

Help het vuurtje opstoken!