Filmmaker Honigmann ontvangt Prins Bernard Cultuurfonds Prijs

Filmmaker Heddy Honigmann is dit jaar de winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. De in Peru geboren Honigmann (1951) verstaat volgens de jury ,,als geen ander de kunst om de veerkracht en weerbaarheid van het individu te portretteren”. ,,Humor en plezier worden hierbij niet geschuwd en pijn en verdriet niet verloochend.”

Honigmann, die zich eind jaren 70 in Nederland vestigde, heeft al diverse internationale prijzen op haar naam staan. In eigen land ontving ze twee keer een Gouden Kalf: in 1999 voor haar film Crazy, over de ervaringen van Nederlandse blauwhelmen, en in 2006 voor haar documentaire Forever. Die speelt zich af op de beroemde Parijse begraafplaats Père Lachaise.

Muziek speelt grote rol
In totaal maakte Honigmann tot nog toe meer dan veertig films. Muziek speelt steevast een belangrijke rol. Momenteel richt ze zich op twee onderwerpen: levenslustige honderdjarigen en de relatie tussen geleidehonden en hun baasjes.

De filmmaakster krijgt de prijs op 2 december uitgereikt. Er is een geldbedrag van 150.000 euro aan verbonden. Daarvan mag ze de helft vrij besteden. De andere helft gaat in een fonds waarvan de winnares het doel mag bepalen.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een oeuvreprijs. Vorig jaar won architect Francine Houben. Onder de eerdere winnaars zijn landschapsarchitect Piet Oudolf en fotograaf Anton Corbijn.

Bron: AD.nl