Vier SpinAwards voor publieke omroep

De publieke omroep heeft donderdagavond in Amsterdam met vier digitale producties een SpinAward gewonnen.

In de prijzen vielen het livestreaming experiment Super Stream Me (VPRO), de app Penoza Het Netwerk (KRO-NCRV) en de interactieve documentaires Het DNA van MDMA (NOS) en Jheronimus Bosch, de Tuin der Lusten (NTR). De SpinAwards zijn de jaarlijkse vakprijzen voor de beste digitale producties, platforms en concepten in Nederland en België.

Super Stream Me
van de VPRO kreeg een Zilveren ring in de categorie NextTV & Film. Programmamakers Nicolaas Veul en Tim den Besten streamden ruim twee weken lang hun levens non-stop op internet. Alles was openbaar: van wc-bezoek tot aan een sessie bij de psycholoog. Het experiment werd als vierdelige documentaireserie in november 2015 uitgezonden op NPO 3.

Ook was er in de categorie NextTV & Film een Zilveren ring voor de app Penoza Het Netwerk, een samenwerking van KRO-NCRV en Elastique. Met de app konden fans zich aansluiten bij het Penoza Netwerk van de gelijknamige dramaserie. In de app konden ze opdrachten maken en content vrijspelen om de online extra verhaallijnen te volgen. De app is ruim 125.000 keer gedownload en trok 500.000 unieke bezoekers op de website.

In Het DNA van MDMA neemt de NOS je mee in een interactief vormgegeven verhaal, waardoor je met behulp van video, audio, tekst, foto’s en interactieve graphics een inkijkje krijgt in de wereld van XTC. De productie kreeg een Gouden ring in de categorie Content.

De interactieve documentaire Jheronimus Bosch, de Tuin der Lusten van de NTR, in samenwerking met Pieter van Huystee Film, de NPO en bureau Q42, kreeg een Zilveren ring in de categorie Innovation. Het internetproject biedt de bezoeker de mogelijkheid om tot in de kleinste details in te zoomen op het beroemde drieluik van de middeleeuwse kunstschilder Jheronimus Bosch. De bezoeker kan vrij door het schilderij navigeren om zelf de verhalen achter de taferelen te ontdekken, of de audiovisuele rondleiding volgen met de stem van Midas Dekkers. Bureau Q42 sleepte ook nog de prestigieuze Grand Spin Award in de wacht als meest toonaangevende vernieuwer in de digitale wereld.

De SpinAwards zijn dit jaar voor de achttiende keer uitgereikt. Aan de competitie doen onder meer bureaus, opdrachtgevers, start-ups en productiebedrijven mee. De jury koos dit jaar uit 413 inzendingen 58 nominaties in 12 categorieën. Per categorie werden Gouden of Zilveren ringen toegekend. De publieke omroep was dit jaar in meerdere categorieën vertegenwoordigd met inzendingen van NOS, NTR, VPRO, KRO-NCRV en BNN-VARA. De presentatie van de uitreiking was in handen van BNN-presentator Tim Hofman.

Bron: NPO