EYE zoekt 100 jonge juryleden voor de leukste Europese verkiezing op 8 mei: EFA Young Audience Award

De European Film Academy heeft drie films voor de EFA Young Audience Award 2016 genomineerd. Tijdens de Young Audience Film Day op zondag 8 mei zullen deze drie genomineerde films aan een publiek van 12-14 jarigen worden vertoond in maar liefst dertig Europese steden, waaronder Amsterdam. Voor deze gelegenheid zoekt EYE honderd juryleden in deze leeftijdscategorie.

De European Film Academy nomineerde het Zweedse Girls Lost, het Franse Miss Impossible en het Turkse Rauf. Nu is het woord aan de (jonge) kijker. In het recordaantal van dertig deelnemende landen buigen kinderen van 12 tot en met 14 zich over de vraag welke film ‘de Europese jeugd-Oscar’ verdient. EYE Filmmuseum te Amsterdam is ook bij deze vijfde editie weer van de partij, met een vertoning van alle kanshebbers en een zaal vol Nederlandse juryleden.

Samen met hun Europese ‘collega’s’ vormen zij zo de grootste jeugdjury van Europa. Aan het eind van de dag worden de Nederlandse stemmen bij de resultaten uit de overige landen opgeteld en wordt op het hoofdkwartier in Duitsland de winnende film bekendgemaakt. Dee prijsuitreiking is live te volgen via www.europeanfilmawards.eu.

Inschrijving
De Young Audience Day in EYE is uitsluitend toegankelijk voor geselecteerde juryleden. Enthousiastelingen van 12 tot en met 14 jaar kunnen zich opgeven via deze LINK. Zij krijgen op 8 mei de drie genomineerde films te zien (speciaal voor de gelegenheid van Nederlandse ondertiteling voorzien) alvorens ze hun stem uitbrengen. Lunch, snacks en een goodiebag horen ook tot de beloning voor hun kritische blik. De deelname aan deze bijzondere dag is geheel gratis.

EYE Filmmuseum
EYE wordt wel ‘het filmgeheugen van Nederland’ genoemd. Het nationale museum voor de film aan het Amsterdamse IJ beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. EYE richt de blik niet alleen op het verleden, maar volgt ook de actualiteit op de voet met nieuwe aankopen, programma’s en debatten. Vier filmzalen, een grote ruimte voor wisselende tentoonstellingen, een educatieve workshopruimte, een museumwinkel en een bar-restaurant heten de bezoeker welkom.

Young Audience Award
De Young Audience Award viert dit jaar zijn vijfde editie en is een initiatief van de European Film Awards. Eerdere winnaars waren Kauwboy (2012), Nono het Zigzag Kind (2013), Spijt! (2014) en My Skinny Sister (2015), die EYE later dit jaar uit zal brengen.

Young Audience Film Day, 8 mei in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl

Bron: EYE