Impuls internationale dramaserie: vier projecten geselecteerd

Het Mediafonds geeft in zijn laatste bestaansjaar subsidie een extra impuls aan de ontwikkeling van dramaseries met internationale potentie. Een internationaal samengestelde jury selecteerde vier originele, intrigerende projecten.

De dramaseries ontvangen een bijdrage van maximaal 65.000 euro voor de eerste ontwikkelingsfase; in november wordt bekend welke twee projecten een bijdrage voor scenariosubsidie ontvangen. De jury, bestaande uit Paula Milne (GB), Pierre Drouot (B), Marijn van der Jagt (NL) en Bart Römer (NL), maakte haar afwegingen op basis van onder meer oorspronkelijkheid, thematiek, dramatische opbouw, ontwikkeling van de personages, internationale potentie en samenstelling van de teams.
Uit elf inzendingen zijn de volgende vier projecten geselecteerd:

Plesman – Fokker; Flying Dutchmen / Plesman – Fokker; Vliegende Hollanders
Scenario: Thomas van der Ree, Winchester Mc Fly (writersroom); regie: Joram Lürsen; producent: Topkapi Films;
omroep: AVROTROS

Logline: ‘As founders of the Dutch aviation, idealist Albert Plesman and opportunist Anthony Fokker, are inextricably bound together. They cannot live with or without each other. During the interwar period and in spite of their differences, they pull off setting up civil aviation in the Netherlands, when the world is heading for a new war.’
De jury: Een belangwekkend stuk Nederlandse geschiedenis is vervat in een meeslepende vertelling over het lot van en de levenslange rivaliteit tussen twee tegengestelde persoonlijkheden: entrepreneurs Plesman en Fokker. This story rocks!

King of the Walls / Koning van de Wallen
Scenario: Marjolein Beumer, Dorien Goertzen, Rik Launspach; regie en producent: n.t.b.; omroep: NTR

Logline: ‘Kain and Abel in the Red Light District.’
De jury: In een boeiende non-lineaire vertelling ontvouwt zich de levenslange maar spanningsvolle band tussen twee mannen en een vrouw in het hart van De Wallen. Met couleur locale, zeer Amsterdams en tegelijkertijd vol archetypische persoonlijkheden en rijke plotontwikkelingen.

The Laws / De Wetten
Scenario: Rogier de Blok, Jolein Laarman; regie: Nanouk Leopold, David Verbeek; producent: Pupkin; omroep: VPRO

Logline: ‘An edgy science-fiction series set in 2035, consisting of eight enthralling, absurdist and Kafkaesque stories that portray how the Dutch Constitution collides with the lives of the country’s citizens.’
De jury: Een intrigerend, provocatief en ambitieus plan dat maatschappelijke en ethische thema’s aansnijdt die in de hele westerse wereld kunnen resoneren. Een reeks die past in de complexe wereld waarin we leven en ruimte biedt aan nieuwe vertelvormen.

Pwned by the Mob
Scenario: Franky Ribbens, Jeroen Scholten van Aschat, William Maher; regie: Matthijs van Heijningen jr.; producent: Submarine; omroep: AVROTROS

Logline: ‘When two computer hackers are forced by an organized crime gang to hack the Port of Antwerp, they are involved in one of the biggest drug smuggling operations in Europe – but were they forced or were they the masterminds in this operation?
De jury: Een originele serie gesitueerd in een spannende arena, geïnspireerd door een waargebeurde geschiedenis die ook een jong internationaal publiek aan zal spreken. De non-lineaire vertelvorm maakt nieuwsgierig en is meer dan een vormkeuze.

Televisiedrama behoort tot de meest krachtige en succesvolle media-uitingen van deze eeuw. Wereldwijd verschijnen meer en meer high-end dramaseries van grote cinematografische en verhalende kwaliteit. Ook Nederland produceert kwaliteitsdrama. Het Mediafonds wil het genre een stimulans geven door extra subsidie beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van dramaseries voor volwassenen. De series moeten primair geschikt zijn voor de Nederlandse markt, maar ook de potentie hebben een internationaal publiek te bereiken.

Ga naar juryrapport

Bron: Mediafonds