Meet the Master: Floris Kaayk over crossmedia storytelling

Op 21 april organiseert iMMovator in samenwerking met Media Future WeekMedia Park en Hilversum Media Campus een exclusieve Meet the Master sessie in de SWITCH op het Media Park met niemand minder dan Floris Kaayk.

Vanaf 2005 realiseerde Floris Kaayk diverse fictieve korte films en online media projecten. Hij werd bekend bij een groter publiek toen zijn online media project Human Birdwings wereldwijd de media haalde. Gedurende acht maanden postte Floris onder pseudoniem Jarno Smeets, updates over de ontwikkeling van vleugels die hem zouden kunnen laten vliegen. Uiteindelijk verspreidde hij een video online waarin hij 100 meter vloog met zijn zelfgebouwde vleugels. De video werd 7 miljoen keer bekeken en blogs, tijdschriften, TV en radioshows over de hele wereld berichtten over de doorbraak (ABC News, CBS News, BBC, Wired, etc). Op 22 maart vertelde hij in De Wereld Draait Door dat het om een mockumentary ging: de human bird wings bleken niet echt te werken.

Met zijn project Rayfish Footwear, zette hij een fictief bedrijf op dat gepersonaliseerde sneakers aanbiedt die gemaakt zijn van genetisch gemanipuleerd roggeleer. Daarnaast werkte Floris Kaayk mee aan de videoclip van ‘Witch Doctor’ van de band De Staat. Deze video staat de frontman van de band in een grote fabriekshal, omringd door een menigte mannen die hij opzweept tot een rituele dans. De reacties op de clip waren uitzinnig en de clip heeft inmiddels vele prijzen in de wacht gesleept, waaronder de publieksprijs bij het Parijse International Music Video Festival.

Zijn werk, waarmee hij verschillende prijzen heeft gewonnen, werd gepresenteerd op tentoonstellingen, filmfestivals en kunsttentoonstellingen over de hele wereld. Zijn korte film The Origin of Creatures werd in 2011 verkozen tot Nederlandse Oscarinzending. Ook ontving hij de prestigieuze Volkskrant beeldende kunst prijs 2014.

Crossmedia storytelling

Het thema van de masterclass is: ‘Crossmedia storytelling’. Aan de hand van zijn eerdere projecten als Human Birdman en Rayfish Footwear vertelt Floris hoe hij complexe verhalen overbrengt naar een groot publiek en daarbij gebruik maakt van crossmediale en transmediale toepassingen. Ook gaat hij in op zjin meest recente werk: ‘The Modular Body‘. Een week voor de sessie wordt dit nieuwe transmediaal project gelanceerd. Het verhaal draait om het fictieve personage Vlasman, die er langs de biotechnologische weg in is geslaagd leven te creëren. Het verhaal wordt op een strategische, non-lineaire wijze, door middel van meer dan 50 video’s via internet naar buiten gebracht. The Modular Body wordt geproduceerd dankzij steun van het Stimuleringsfonds, in samenwerking met de VPRO en sluit aan op het programma De Volmaakte Mens.

Kom naar deze Meet the Master en laat je inspireren door deze Nederlandse pionier!

Programma:
9.00 Inloop
9.30 start keynote speech
10.15 pauze
10.30 Start Q&A sessie
11.15 Einde

Mis deze exclusieve masterclass niet en geef je snel op! Deelname aan deze masterclass is gratis, alleen is er maar ruimte voor max. 35 deelnemers. Geef je dus snel op want vol = vol!

Bron: iMMovator