Volop aandacht voor de Nederlandse fantastische film tijdens het Imagine Film Festival

Het 32ste Imagine Film Festival staat van 14 t/m 24 april in EYE Amsterdam met het thema Building Dreams and Nightmares. NBF-leden krijgen €2,50 korting op reguliere voorstellingen!

Pitchsessies
Zes Nederlandse filmmakers pitchen hun projecten voor een internationale jury. De beste pitch neemt deel aan de coproductiemarkt Frontières in Montreal in juli. De pitchsessies vinden plaats op donderdag 21 april om 13:30 uur.

Industrylezing
De Zwitserse Annick Mahnert is consultant voor onder meer sales agents, festivals en industry-programma’s. In haar lezing zet zij uiteen hoe Nederlandse kunnen profiteren van een groot aantal recente initiatieven voor de ontwikkeling, financiering, distributie en vertoning van fantastische films. De lezing vindt plaats op donderdag 21 april om 15:30 uur.

Nieuw Nederlands Peil
Een programma met recente Nederlandse korte films en work in progress van Nick Jongerius’ speelfilm The Windmill Massacre. Alle makers zijn aanwezig voor inleidingen en Q&A’s. Het programma bestaat uit: Baardmos (Kim Kokosky Deforchaux, 19’), Bovenkamer (André Maat, 3’), Peer (Jeffrey Tomberg, 18’) en Unforgettable (Marco Grandia, 5’). De films draaien op maandag 18 april om 19:30 uur en donderdag 21 april om 12:15 uur (reprise, zonder filmmakers).

Kristen
Mark Weistra’s debuutfilm werd geheel buiten alle fondsen en gebruikelijke kanalen om gemaakt. De psychologische thriller was in een voorlopige versie te zien tijdens het Nederlands Film Festival en de definitieve versie beleeft zijn première tijdens Imagine NL op donderdag 21 april om 19:20 uur met Q&A.

Masterclass Alex van Warmerdam
De eerder aangekondigde masterclass van Alex van Warmerdam maakt ook deel uit van dit programma. De masterclass staat gepland op donderdag 21 april om 17:30 uur. (tickets gratis af te halen aan de kassa vanaf 21 april om 10:00 uur).

Competities
Imagine kent twee competities. De Black Tulip Award is de prijs voor de beste fantastische film en de Zilveren Méliès is de prijs voor de beste Europese fantastische film. Deze prijs wordt uitgereikt als onderdeel van de Méliès-cyclus van de Europese Fantastische Film Festival Federatie (EFFFF).

De competitie van de Black Tulip Award bestaat uit:
Creative Control – Benjamin Dickinson (VS 2015)
February – Osgood Perkins (VS 2015)
Into the Forest – Patricia Rozema (Canada 2015)
Kristen – Mark Weistra (Nederland 2015)
Nowhere Girl – Mamoru Oshii (Japan 2015)
The Tag-Along – Cheng Wei-Hao (Taiwan 2015)

De jury wordt gevormd door filmjournalist Gawie Keyser, cultureel programmeur Lauren Murphy en filmproducent Joost de Vries.

De competitie van de Zilveren Méliès bestaat uit:
Der Bunker – Nikias Chryssos (Duitsland 2015)
Demon – Marcin Wrona (Polen, Israël 2015)
The Lure – Agnieszka Smoczynska (Polen 2015)
Der Nachtmahr – AKIZ (Duitsland 2015)
Shelley – Ali Abbasi (Denemarken 2015)
The Survivalist – Stephen Fingleton (Groot-Brittannië 2015)
They Call Me Jeeg Robot – Gabriele Mainetti (Italië 2015)
What We Become – Bo Mikkelsen (Denemarken 2015)

De jury bestaat uit filmjournalist Sacha Gertsik, auteur Thomas Olde Heuvelt en recensent Vincent Hoberg.

MovieZone Award
De jeugd heeft de toekomst en zo is het bij Imagine ook. Daarom werkt Imagine al een aantal jaren samen met MovieZone, het educatieprogramma van EYE. Bij Imagine heeft MovieZone zijn eigen jury, in de leeftijd van 16 tot 19 jaar. De prijs is een grote eer voor regisseurs, omdat ze erin geslaagd zijn om ook een jong publiek met hun film te bereiken.  De jury ziet tien films uit alle onderdelen van het programma en ontmoet enkele makers. Dit jaar bestaat de jury uit Arjen de Feijter uit Terneuzen (17 jaar, tevens reporter),  Iris Vaessen uit Mill (17 jaar), Kalin Popov uit Hoofddorp (18 jaar), Fleur Harshagen uit Batenburg (16 jaar) en Jiska Warmels uit Aalsmeer (18 jaar).  De winnaar wordt bekendgemaakt op de slotavond.

Imagine Film Festival
14 -24 april 2016
EYE in Amsterdam
Voor meer informatie over de films, zie: www.imaginefilmfestival.nl

Bron: Imagine Filmfestival