Ben Rivers winnaar tweede EYE Art & Film Prize

Donderdagavond, tijdens het jaarlijkse filmbal in EYE, is Ben Rivers uitgeroepen tot winnaar van de tweede EYE Art & Film Prize. Aan de prijs is een bedrag van 25.000 Britse pond verbonden. Rivers’ werk is bekend van het IFFR, waar hij al jaren vaste gast is en twee keer een Tiger Award voor korte film won.

Kunstenaar en filmmaker Ben Rivers (1972) debuteerde in 2004 met de korte experimentele film We the People. Sindsdien maakte hij veertien films, waaronder drie van speelfilmlengte. Centraal staan eenlingen en kleine gemeenschappen die zich bewust hebben afgezonderd van de reguliere maatschappij. Rivers schetst hun leven als een alternatief voor het mainstream bestaan, een persoonlijke utopie. In 2008 won hij een Tiger Award met Ah Liberty! en zes jaar later werd hij in Rotterdam nog een keer onderscheiden voor Things.

Rivers studeerde beeldhouwkunst aan de Falmouth School of Art voordat hij zich ging toeleggen op fotografie en film. Tijdens zijn studie leerde hij zichzelf op 16mm filmen en de opnamen handmatig te ontwikkelen, een praktijk die hij tot op de dag van vandaag volhoudt. Het resulteert in een rauwe beeldkwaliteit die past bij de rommelige locaties en de onaangepaste personages die hij filmt.

Behalve op het IFFR is het werk van Rivers vaak te zien in kunstinstellingen. Zo neemt hij dit jaar deel aan de Marrakesh Biennale en had hij vorig jaar een solo in het Camden Arts Centre in Londen. Onder de vele prijzen die hij eerder won bevinden zich de London Artists Film and Video Award (2007), de Baloise Art Prize 2011 van kunstbeurs Art Basel, en de FIPRESCI International Critics Prize die werd uitgereikt tijdens de 2011-editie van het filmfestival van Venetië.

De EYE Art & Film Prize werd in 2015 ingesteld ter ondersteuning van een kunstenaar of filmmaker die kunst en film samenbrengt. De Duitse Hito Steyerl was de winnaar van de eerste editie. Over twee jaar krijgt Rivers samen met Steyerl en de winnaar van de 2017-editie een tentoonstelling in EYE.

Bron: Filmkrant