Nieuwe vereniging van filmdistributeurs van start

Na een lange voorbereidingstijd gaat het nu echt gebeuren. De distributeurs van bioscoop- en arthousefilms en die van home entertainment bundelen hun krachten in een nieuwe belangenvereniging. Vrijdag 1 april aanstaande markeert het begin van Filmdistributeurs Nederland (FDN).

‘De mediawereld is enorm aan het veranderen’, meldt het persbericht van FDN. ‘Ook de brancheorganisaties moeten daar in meegaan’. En dat gaat nu dus gebeuren. FDN komt in de plaats van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) en NVPI Video, de vereniging die opkwam voor de belangen van distributeurs op de markt van home entertainment.

De eerste gesprekken over het samenbrengen van wereld van cinema en home entertainment op het niveau van de branchevereniging vonden meer dan twee jaar geleden al plaats. Er ging echter heel wat overleg aan vooraf voordat er overeenstemming kwam over het precieze hoe, waar en wanneer.

Over het waarom was iedereen het blijkbaar wel eens. De bioscoopmarkt maakt namelijk een flinke groei door, maar die van home entertainment staat onder druk door nieuwe business- en distributiemodellen en het illegaal gebruik van films en tv-series, aldus de verklaring van de nieuwe vereniging. Dus lag één branchevereniging voor alle distributeurs voor de hand.

De taken van FDN worden uitgevoerd door de medewerkers van NVPI onder leiding van directeur Jaap Bruijnen. Maar in de nieuwe vereniging is ook een belangrijke rol weggelegd voor werkgroepen. In deze werkgroepen zitten vertegenwoordigers van distributeurs waarmee kennis uit het veld ‘doorklinkt in de oplossingen voor de uitdagingen waar filmdistributeurs voor staan’.

De nieuwe belangenvereniging zegt zich met name in te zullen zetten op het vlak van promotie, het aanbieden van marktinformatie en statistiek, de ontwikkelingen van beleid rondom Nederlandse films, lobby en public affairs én het bestrijden van illegaal downloaden en streamen.

In het aankomende nummer van Holland Film Nieuws, dat 7 april verschijnt, staat een interview met Jaap Bruijnen over de oprichting van FDN.

Bron: Holland Film Nieuws