IDFA-directeur vertrekt na bijna dertig jaar

Na bijna dertig jaar werkzaam te zijn geweest voor het documentairefestival IDFA, heeft oprichtster en algemeen directeur Ally Derks (56) haar vertrek aangekondigd. Ze gaat een jaar voor de Robert Bosch Stichting in Berlijn werken.

Volgend jaar viert het festival zijn 30-jarig bestaan. “Dat is een mooi moment om afscheid te nemen en het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie”, zegt Derks in een persbericht dat dinsdag verstuurd werd.

Derks richtte in 1988 IDFA op. In de beginjaren trok het festival enkele duizenden bezoekers, maar het evenement is sindsdien sterk gegroeid. Vorig jaar kochten 271.000 mensen een kaartje.

Derks zal in 2017 nog aan IDFA verbonden blijven, in november van dat jaar neemt ze officieel afscheid.

‘Prachtige jaren’
“Dertig prachtige jaren waren het en afscheid nemen doet altijd een beetje pijn. Maar het is mooi geweest. En een jaar Berlijn is een enorme uitdaging. Ik laat IDFA in goede handen achter bij mijn zeer gewaardeerde, professionele en betrokken collega’s. Ik zie de toekomst dan ook voor zowel IDFA als mijzelf vol vertrouwen tegemoet”, aldus Derks.

“Wij zijn Ally natuurlijk enorm dankbaar voor hetgeen ze achterlaat: een sterke organisatie, een geweldig festival en een mooie toekomst”, zegt bestuursvoorzitter Derk Sauer.

Barbara Visser zal in 2017 de taken van Ally Derks overnemen en volgend jaar eindverantwoordelijk zijn voor de samenstelling van het festivalprogramma.

Bron: NU.nl