Tarikat wint Cinedans Dioraphte juryprijs

Tarikat van Nederlands regisseur Jasmijn Schrofer (oud-student Filmacademie, regie documentaire – Lichting 2015) werd door de jury van het Cinedans Dance on Screen Festival 2016 verkozen tot beste dansfilm. De tweede prijs, de Encouragement Award, ging naar Martiality, Not Fighting van Marianne Kim en Cheng-Chieh Yu.

De jury, dit jaar bestaande uit performer, choreograaf en filmmaker Maia Elisabeth Sørensen, assistent filmcurator van Centre Pompidou Jonathan Pouthier en danser, choreograaf en beeldend kunstenaar Piet Rogie, maakte op zondagavond in EYE de winnaars bekend.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van €7.500,-. De winnaars worden opgenomen in het Cinedans tourprogramma 2016.

Uit het juryrapport:
Tarikat toont een ritueel dat zich langzaam ontvouwt tot een unieke choreografie. De schitterende cameravoering maakt niet alleen wezenlijk deel uit van deze choreografie, het benadrukt ook de kinesthetische waarde ervan. Op een bevrijdende en tegelijk melancholische manier werkt de montage toe naar een fysieke ervaring die voor het publiek tot in de bioscoopstoel voelbaar is. De rituele beweging van lichamen, beelden en geluid trekt kijkers een wereld in waar doorgaans maar weinigen toegang tot krijgen. Tarikat is een krachtig portret van een (besloten) gemeenschap, gefilmd vanuit het perspectief van een vrouw. Op een positieve manier confronteert de film de kijker met het beeld van religieuze minderheden in onze huidige samenleving – en raakt daarmee aan een maatschappelijk vraagstuk dat wereldwijd leeft. Tarikat is intiem en ontroerend tegelijk; het opent de blik en zet aan tot reflectie.

Bron: Nederlandse Filmacademie