Voormalig Filmfonds-directeur Toine Berbers overleden

Op 25 maart is bekend geworden dat Toine Berbers, gedurende acht jaar (2001-2009) directeur van het Nederlands Filmfonds, is overleden. Berbers was slechts 63 jaar oud, hij leed aan longkanker.

Berbers kwam in 2001 vanuit de journalistiek de filmwereld binnen. Hij leidde de parlementaire redactie van de Volkskrant, en was daarvoor buitenlandcorrespondent in China. Berbers wilde graag weg bij de Volkskrant, en mede dankzij goede contacten met bestuursvoorzitter Felix Rottenberg van het (toen nog) Fonds voor de Film volgde hij Ryclef Rienstra op al directeur. Er was destijds dan ook enig gemor te horen over zijn outsiderpositie.

Maar de kritiek verstomde snel. Toine Berbers introduceerde de principes dat succes moet worden beloond en dat een staat van dienst als selectiecriterium zwaarder moet wegen. Zijn belangrijkste doelen binnen het Filmfonds waren vergroting van het marktaandeel van de Nederlandse film en meer succes op internationale festivals. Dat kon volgens hem alleen met sterkere producenten en een solide subsidiebasis.

Het was onder Berbers dat in 2008 de succesvolle suppletieregeling werd geïntroduceerd. Ook groeide de beschikbare fondssubsidie naar €37 miljoen. Toen hij in 2009 vertrok stond het marktaandeel van de Nederlandse film op een recordhoogte van 15%. Na zijn tijd bij het Filmfonds was Toine Berbers nog directeur van de museumvereniging VRM.

Bron: Holland Film Nieuws