Congres Cinema2020, over toekomst van de cinema in EYE

Op 23 en 24 maart bezoeken ruim 300 bioscoopeigenaren, filmdistributeurs, filmproducenten en andere filmprofessionals in EYE een congres over de toekomst van de cinema: Cinema2020.

De focus van het congres ligt op de impact die digitalisering heeft op innovaties in de filmsector en vooral op het publieksbereik. Het congres is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF), in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF), Filmproducenten Nederland (FPN) en EYE filmmuseum.

Sinds 2012 is de gehele Nederlandse filmsector digitaal. De omslag van analoge naar digitale technologie heeft enorme gevolgen gehad voor de filmbranche. Nu de digitalisering is voltooid, dienen zich nieuwe kansen en uitdagingen aan in de strijd om de consument anno 2016; er is weinig tijd, veel keuzevrijheid en grote hoeveelheden content onder handbereik.

Onder leiding van Michael Gubbins (Sampomedia en voormalig redacteur van Screen International) belichten een groot aantal internationale vertegenwoordigers uit de filmbranche, w.o. Movio, The Coca Cola Company, Dolby en Cineplex uit Canada, de snelle digitale ontwikkelingen, veranderende businessmodellen, nieuwe vertoningmogelijkheden en het betrekken van meer en vooral jong publiek. In de digitale wereld staat het creëren van een optimale (bioscoop)beleving centraal.

Cinema2020 is een nieuw initiatief van de gezamenlijke branchepartijen om kennis te delen over innovatie in de filmsector, zowel vanuit het perspectief van bioscoopvertoning als filmdistributie en -productie. Stichting Filmonderzoek publiceert ter gelegenheid van de conferentie het rapport ‘Digitale cinema en de toekomst’ over best-practices op het gebied van onder meer event cinema, de nieuwste technologie en big data analyse. De rapportage brengt daarbij de meest recente ontwikkelingen in de Nederlandse filmsector in kaart: de bioscoopbranche groeit; het aantal voorstellingen per zaal stijgt en het gemiddeld aantal voorstellingen per film neemt toe.

Bron: EYE