Telescooptoekenningen voor De Oost en Radboud 

In de jaarlijkse samenwerking Telescoop hebben NPO, CoBO en het Nederlands Filmfonds de speelfilms De Oost en Radboud geselecteerd. Het doel van Telescoop is om Nederlandstalige kwaliteitsfilms voor een breed publiek mogelijk te maken met een gezamenlijke investering van 1.8 miljoen euro per film.

De Oost
Regisseur: Jim Taihuttu
Scenarist: Jim Taihuttu
Producent: Habbekrats B.V.
Distributeur: New Amsterdam Film Company
Omroep: NTR
Logline: In 1946, tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, wordt de jonge soldaat Johan lid van het Korps Speciale Troepen onder leiding van de charismatische Westerling. Als de strijd steeds heviger wordt, volgt Johan kapitein Westerling tijdens zijn bloedige pogingen de opstand neer te slaan.

Radboud
Regisseur: Roel Reiné
Scenarist: Alex van Galen
Producent: Farmhouse TV en Film B.V. Distributeur: Dutch Filmworks
Omroep: AvroTros
Logline: Als de machtige Franken grote delen van Europa willen onderwerpen en het christelijke geloof willen opdringen, komt één man in opstand: de Friese koning Radboud. Hij vecht daarmee niet alleen voor de vrijheid van zijn volk, maar ook voor het voortbestaan van zijn cultuur. De film verklaart waarom de missionaris Bonifatius in 754 bij Dokkum werd vermoord.

De commissie, bestaande uit adviseurs van het Nederlands Filmfonds en een vertegenwoordiger van de omroepen, selecteerde de projecten. Telescoop is een samenwerkingsproject van NPO, CoBO en het Filmfonds waarbij in één keer een substantiële realiseringsbijdrage van 1,8 miljoen euro wordt toegekend. De afgelopen jaren werden in het kader van dit project onder andere Wiplala, Michiel de Ruyter, Publieke Werken, De Held, Storm en Bankier van het Verzet geselecteerd.

21 juni 2016 is de volgde indiendatum voor Telescoop.

Bron: Nederlands Filmfonds