Verslag Netwerkborrel 21 maart 2016 – Go Short preview met Q&A Jasmijn Schrofer

Op maandag 21 maart vond in de Kring de NBF Netwerkborrel plaats. Deze editie stond in het teken van het International Short Film Festival. Go Short directeur Kirsten Ruber was aanwezig om meer over het festival te vertellen en een exclusieve selectie van vier korte films te laten zien die ook tijdens het festival vertoond worden. Ook was er een Q&A met Jasmijn Schrofer over haar film ‘Tarikat.’

Kirsten introduceert allereerst het festival en geeft meer informatie over de verschillende competities waarbinnen de films draaien. Zo zijn er de Europese Competitie, Nederlandse Competitie en de Breaking Shorts Studentencompetitie. Naast het competitieprogramma biedt het festival ook dit jaar een focus op Roemeense filmmaker Adrian Sitaru, die samen met Konstantina Kotzamani ook hoofdgast is van de New Arrivals: Go Short Campus 2016. Voor professionals is de Industry Day erg interessant. Deze speciale makers dag vindt plaats op vrijdag 8 april. NBF-leden krijgen overigens korting op de toegang voor de Industry Day.

Vervolgens toont Kirsten de selectie van de vier korte films. Hier vind je een overzicht.

1. Father (Mama) Davit Pirtskhalava / Georgia / 25’ / fiction
2. Erlking (Erlkönig) Georges Schwizgebel / Switzerland / 5’ / animation
3. Art (Arta) Adrian Sitaru / Fiction / Romania / 2014 / 18 / fiction
4. Tarikat (Tarikat) Jasmijn Schrofer / The Netherlands / 16’ / documentary

De competitiefilms zijn van 6 t/m 10 april te zien op Go Short, en op 9 april worden de Go Short Awards uitgereikt.

Bij de exclusieve preview is regisseur en aanstormend talent Jasmijn Schrofer aanwezig voor een korte Q&A over haar (afstudeer)film Tarikat en over haar toekomstplannen. Jasmijns film heeft tijdens het Cinedans festival een prijs gewonnen en moderator Mardou Jacobs gaat hierover in gesprek met haar. Jasmijn geeft aan dat Tarikat nu als dansfilm gezien wordt, maar de film is ook een documentaire over een soefi ritueel. Ze heeft een half jaar lang research gedaan naar spiritualiteit en is in die periode elke week bij de soefi geweest. Uiteindelijk besloot ze haar afstudeerfilm voor de Filmacademie hierover te maken. In dit half jaar heeft ze veel moeite gedaan om het vertrouwen van de personages winnen. Zo wilde ze een inkijkje geven in de spirituele ervaring die de personages beleven als ze allemaal samen zingen en bewegen. De mensen die te zien zijn in de film, zijn heel blij met het eindresultaat en waren ook allemaal aanwezig bij de première. Het is haar dus uiteindelijk gelukt om deze groep op een integere manier neer te zetten.

Na afloop van het programma worden er veel ervaringen en verhalen uitgewisseld aan de bar. De NBF kijkt terug op een gezellige avond en wenst de Go Short organisatie veel succes met de laatste voorbereidingen van het festival.

De volgende NBF netwerkborrel vindt plaats op maandag 25 april. Het thema van deze avond zal het verdwijnen van de VAR zijn. Graag tot de 25e april!

De 8e editie van het International Short Film Festival vindt plaats van 6 tot 10 april in Nijmegen. http://2016.goshort.nl/nl/