Titellijst Building Dreams and Nightmares en Night of Terror van Imagine Film Festival bekend

Het 32ste Imagine Film Festival staat van 14 t/m 24 april in EYE Amsterdam met het thema Building Dreams and Nightmares. Het complete themaprogramma is inmiddels bekend, waaronder een speciale editie van EYE on Art, een tweetal tentoonstellingen en de volledige lijst met films. In het themaprogramma wordt aandacht besteed aan de prominente rol die architectuur en vormgeving in fantastische films spelen. Ook is er dit jaar weer de Night of Terror op zaterdag 16 april voor de echte horrorfans.

EYE on Art
Voor de tweede maal organiseert Imagine samen met EYE een speciale aflevering van EYE on Art, het wekelijkse programma over het snijvlak van film en beeldende kunst. Te gast is Paul Nicholls, mede-oprichter en Creative Director van het Londense Factory Fifteen.

Dit ontwerpers- en filmmakerscollectief werd opgericht door drie afgestudeerde architecten en werkt multidisciplinair, met gebruik van film, CGI en visuele effecten. Hun werk is te zien geweest op filmfestivals en in galeries, en is te vinden in architectuurboeken en -blogs. Daarnaast maken zij ook werk voor bedrijven en culturele instellingen.

Nic Clear – A Strange Newness – Architecture as Science Fiction
Architectuur in sciencefiction is vaak spectaculair en laat behalve bouwwerken en steden ook een visie op de toekomstige samenleving zien. In zijn lezing gaat Nic Clear in op het gebruik van architectuur in sciencefiction. Nic Clear is hoofd architectuur en landschap aan de Universiteit van Greenwich. Met zijn bedrijf Clear Space was hij een pionier in het gebruik van film en animatie in architectuur en architectuuronderwijs. Zijn filmwerk is te zien geweest op filmfestivals over de hele wereld.

Samenwerking met de HKU
Voor het themaprogramma vroeg Imagine vierdejaars studenten van de HKU om een Virtual Reality-ervaring te ontwikkelen. Het resultaat Snapshot is een interactieve ervaring in een tot ruimteschip omgetoverd EYE en is gedurende het hele festival gratis te ondergaan.

Tentoonstelling: ‘And… Action!’ Contemporary Architectural Photography
Curator: Arthur Wortmann, hoofdredacteur van Mark magazine

De architectuurfotografie maakt een stormachtige ontwikkeling door. Sinds de eeuwwisseling werkt een architectuurfotograaf in de regel niet meer in opdracht van onafhankelijke media, maar wordt die door de architecten zelf ingehuurd. De fotoshoot van een gebouw wordt een project, met rekwisieten en figuranten, in een setting waar een production designer alleen maar van kan dromen.

Voor deze tentoonstelling werden twintig foto’s geselecteerd die de afgelopen tien jaar in het architectuurtijdschrift Mark zijn gepubliceerd. Stuk voor stuk bezitten ze een haast filmische kwaliteit en er is weinig verbeeldingskracht voor nodig om bij het bekijken van de foto’s de stem te horen van een imaginaire filmregisseur die ‘Actie!’ roept. De tentoonstelling is gedurende het hele festival gratis te zien.

Tentoonstelling Virtual Cities
Curator: Angelique Spaninks, artistiek directeur van STRP en Galerie Mu

In de tentoonstelling Virtual Cities geven Liam Young, Marnix de Nijs en Bram Snijders een kritische, interactieve reflectie op de stedelijke ruimte.

Liam Youngs In the Robot Skies: A Drone Love Story is het eerste narratieve werk ter wereld dat geheel werd opgenomen met behulp van autonome, vooraf geprogrammeerde drones. In de nabije toekomst worden drones de bewakers van de overheid, maar tegelijkertijd het systeem waarmee twee tieners verliefd kunnen zijn.

De installatie Rectilinear Displacement van Marnix de Nijs plaatst de kijker in een beweging van 40 meter door de tentoonstellingsruimte. Deze installatie maakt gebruik van het zogeheten travelling shot en geeft de kijker als het ware zelf de positie van de camera.

De interactieve video-installatie To Be Reproduced van Bram Snijders laat een nieuwe ontmoeting plaatsvinden met het klassieke schilderij Not to be Reproduced (La réproduction interdite) van René Magritte. De installatie is een reflectie op de alomtegenwoordigheid van virtuele ruimtes die een integraal onderdeel van ons dagelijkse sociale leven zijn geworden.

Night of Terror
In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 april is hij er weer, de jaarlijkse horrornacht voor de hardcore fan. Waarbij meedoen essentieel is en subtiliteit thuis mag achterblijven. We beginnen meteen goed met het krankzinnige Bunny the Killer Thing, waarin een reusachtig konijn zwaaiend met een dildo op zoek gaat naar fresh pussy. In Pandemic krijgt een groepje soldaten op zoek naar overlevenden te maken met razende hondsdolle zombies on speed. Van een heel ander kaliber is The Devil’s Candy, waarin een metalhead en zijn familie het opnemen tegen demonen én een gestoorde indringer. Waarna liefhebbers van ontploffende hoofden hun hart kunnen ophalen bij het telekinetische The Mind’s Eye.

Building Dreams and Nightmares – volledige titellijst
Creative Control – Benjamin Dickinson (VS 2015)
Creature Designers: The Frankenstein Complex – Gilles Penso, Alexandre Ponset (Fra 2015)
Embers – Claire Carré (VS 2015)
Escape From New York – John Carpenter (VS 1981)
Gattaca – Andrew Niccol (VS 1997)
Ghost In The Shell – The New Movie – Kazuchika Kise, Kazuya Nomura (Japan 2015)
High-Rise – Ben Wheatley (VK 2015)
The Lure – Agnieszka Smoczynska (Polen 2015)
Midnight Special – Jeff Nichols (VS 2016)
Project-M – Eric Piccoli (Canada 2014)
Synchronicity – Jacob Gentry (VS 2015)

Building Dreams and Nightmares – evenementen
Zondag 17 april 12.00 – Symposium De Toekomst van de Stad met o.a. Winy Maas en Liam Young
Maandag 18 april 20.00 – Filmconcert Das Cabinet des Dr. Caligari, live begeleid door Monomyth
Dinsdag 19 april 19.15 – EYE on Art met Factory Fifteen
Woensdag 20 april 17.10 – Nic Clear – A Strange Newness – Architecture as Science Fiction
Woensdag 20 april 19.15 – Cinema Egzotik: The Not So Distant Future Night
Donderdag 21 april 17.30 – Masterclass met filmregisseur Alex van Warmerdam
Vrijdag 22 april 17.30 – Masterclass met production designer Anshuman Prasad
14 tot en met 24 april – VR-ervaring Snapshot
14 tot en met 24 april – Tentoonstelling ‘And… Action!’ Contemporary Architectural Photography
14 tot en met 24 april – Tentoonstelling Virtual Cities

Night of Terror – zaterdagnacht 16 april
Bunny The Killer Thing – Joonas Makkonen (Finland 2015)
Pandemic – John Suits (VS 2016)
The Devil’s Candy – Sean Byrne (VS 2015)
The Mind’s Eye – Joe Begos (VS 2015)

Imagine Film Festival
14 -24 april 2016
EYE in Amsterdam
Voor meer informatie over de films, zie: www.imaginefilmfestival.nl

Bron: Imagine Film Festival