Uitreiking DDG Awards voor de meest opmerkelijke regie

De prestigieuze Nederlandse regieprijzen waren onderverdeeld in zes categorieën.
In BOOM CHICAGO / Rozentheater in Amsterdam zijn vanavond (14 maart 2016) aan zes regisseurs de DDG Awards, voor de meest opmerkelijke regieprestaties van 2015 uitgereikt.

De regieprijzen, die eens per jaar door de Dutch Directors Guild worden vergeven, zijn gegaan naar:

Fictie/TV serie: Remy van Heugten voor Gluckauf
Documentaire: Tom Fassaert voor A Family Affair
Commercial: Willem Gerritsen voor NS Kids Vrij abonnement
Fictie Kort: Mees Peijnenburg voor Un Creux Dans Mon Coeur
Docu Kort: Anne-Marieke Graafmans voor Volgens protocol
Digital Storytelling: Dana Lixenberg & Eefje Blankevoort voor Imperial Courts

De winnaars zijn gekozen door de leden van de Dutch Directors Guild (DDG), de belangenvereniging van professionele film- en televisieregisseurs in Nederland.

Per categorie waren drie genomineerden, alle nominaties zijn te bekijken op: http://www.directorsguild.nl/de-genomineerden-2016-een-overzicht/

Tom Fassaert: “Bedankt, vakbroeders en vakzusters. Het betekent echt superveel voor mij. Het maken voelde echt als een keizersnee. Ik denk dat iedere filmmaker dat gevoel kent. Je denkt: dit komt nooit af. Je hebt het over 5 jaar realiseren ongeveer. We worden heel erg als maker, als regisseur in het zonnetje gezet, maar ik ben echt heel veel dank verschuldigd aan mijn vrouw. Degene die niet op het familieportret mocht.”

Remy van Heugten:”Harstikke mooi.Je maakt een film niet alleen. Je gaat op reis in “die Heimat” Iedereen is een soort van ‘mee’, waardoor iedereen de film weer optilt. Ik weet nog steeds niet hoe dat werkt, dan gaat het een soort van zweven en dan heb je ook niet echt controle over als regisseur. Maar als het gebeurt, sta je een beetje aan de zijlijn: laat het maar gaan eigenlijk. Dus deze is ook voor iedereen die eraan gewerkt heeft.”

Tijdens deze feestelijke avond en in aanwezigheid van gasten uit de filmsector (van regisseurs en acteurs tot vertegenwoordigers van fondsen en omroepen) is ook het erelidmaatschao van de DDG uitgereikt aan filmmaker Heddy Honigmann voor haar uitzonderlijke bijdrage aan het Nederlandse filmlandschap als regisseur. Slechts twee regisseurs gingen haar voor: Paul Verhoeven en wijlen George Sluizer. Host van de avond was presentatrice / actrice Jolanda van den Berg. De DDG Awards zijn dit keer voor de negende maal uitgereikt.

De Dutch Directors Guild is dé beroepsvereniging voor film- en televisieregisseurs in Nederland en telt meer dan 330 leden. Het doel van de vereniging is het behartigen van de belangen van regisseurs, zowel collectief als individueel. Zo vertegenwoordigt de DDG regisseurs bij omroepen, producenten, fondsen en de politiek, op het gebied van contracten, honorering, auteursrecht en meer. Ook biedt de DDG talloze momenten waarop regisseurs elkaar kunnen ontmoeten en kennis en inspiratie kunnen op doen op ledenavonden, seminars en workshops.

Bron:  DDG