Stichting Brein mag ip-adressen van torrentgebruikers verzamelen

Stichting Brein mag de ip-adressen en gebruikersnamen van torrentgebruikers verzamelen. De auteursrechtenwaakhond zegt alleen grootschalige uploaders aan te pakken, maar daar kunnen ook ‘normale’ downloaders bij zitten.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft besloten dat Brein genoeg doet om verzamelde persoonsgegevens te beschermen.

Illegale downloaders ook in vizier van Brein
Brein is sinds eind vorig jaar bezig met een nieuw systeem waarmee gegevens van uploaders van illegale content worden verzameld. Het gaat ook om illegale downloaders die bijvoorbeeld een film voor langere tijd in hun downloadprogramma hebben staan en daardoor onopgemerkt veel uploaden. Bij het downloaden met torrent-bestanden is het normaal dat je naast downloadt ook uploadt.

“We houden de usual suspects zoals The Pirate Bay en KickAss Torrents in de gaten”, vertelt Brein-directeur Tim Kuik. “Als jij veel uploadt en je behoort tot de grootste uploaders van een torrent, dan heb je kans dat je met je ip-adres en gebruikersnaam in ons systeem komt.”

Met deze informatie wil Brein naar de internetprovider stappen, om de persoonsgegevens van de betreffende torrentgebruiker op te vragen. De auteursrechtenwaakhond wil de illegale uploader aanspreken op zijn gebruik en een schikkingsvoorstel aanbieden, dat volgens Brein kan oplopen tot de 12.500 euro.

Internetproviders werken niet mee
Daar bevindt zich nog een obstakel voor Brein, want de internetproviders werken niet mee met het overhandigen van de NAW-gegevens die bij een ip-adres horen. De internetproviders hebben eerder laten weten dit oordeel aan de rechter over te laten, die moet beslissen of de schending van de auteursrechten zwaarder weegt dan het recht op privacy van de uploader.

Kuik bevestigt dat het systeem vanaf vandaag wordt ingezet. Er wordt voornamelijk gelet op recent uitgebrachte media. Individuele rechthebbenden, zoals Dutch Filmworks, beraden zich nog op eigen stappen tegen illegale downloaders.

Bron: RTL Z / Daniël Verlaan