KONINGSDAG en RIJK! naar TIFF Kids

Korte jeugdfilms KONINGSDAG en RIJK zijn geselecteerd voor TIFF Kids, de kindereditie van het Toronto International Film Festival, dat plaatsvindt van 8 tot 24 april 2016.|

Het is voor de makers van KONINGSDAG de tweede keer dat het team van regisseur Steven Wouterlood en zijn producenten en schrijvers met een jeugdfilm voor TIFF is geselecteerd. In 2014 won hun film ALLES MAG er de juryprijs, om daarna nog in de prijzen te vallen in onder meer Oberhausen, Tokio en Amsterdam (CineKid) en bij de International Emmy Awards. De hoofdrollen in KONINGSDAG zijn voor Gouden Kalf-winnaar Martijn Fischer (BLOED, ZWEET & TRANEN) en Sabri Saad el Hamus (HET SCHNITZELPARADIJS). De kinderen in de film worden gespeeld door de nieuwe acteertalenten Justen de Wildt, Walid Taha El Idrissi en Sil Koster. De korte jeugdfilm RIJK! van de Nederlandse regisseur Camiel Schouwenaar is eveneens geselecteerd voor het prestigieuze TIFF Kids International Film Festival. In RIJK! spelen Yunus Çelik en Mees Slokkers de hoofdrollen, met een belangrijke bijrol voor de Nederlandse zangeres Do.

Over KONINGSDAG
Tussen een feestvierende menigte verkoopt de elfjarige Younes de auto-onderdelen van zijn vader. Terwijl de dag in een Amsterdams park verstrijkt, voldoet Younes met steeds meer tegenzin aan de verwachtingen van zijn vader. Als pal tegenover hem het even oude volkszangertje Kelvin komt optreden, ontdekt Younes dat hij hierin niet de enige is. Dan ziet hij hoe Kelvin een drastisch besluit neemt, waardoor ook Younes’ Koningsdag niet kan eindigen zoals die begon.

Over RIJK!
Korte film RIJK! vertelt over de vrienden Vedat en Niels, die een grote som geld op straat vinden en dit naar hartenlust uitgeven. Maar als andere jongens uit de wijk hier lucht van krijgen, komt de vriendschap in gevaar. De film van regisseur Camiel Schouwenaar, die eerder onder andere de voor een Gouden Kalf genomineerde korte jeugdfilm LIEF KONIJN regisseerde, was één van de openingsfilms van het Cinekid Filmfestival 2015 en werd uitgezonden op NPO3. RIJK! werd geschreven door Nurgül Özkanli-Kasikci en gemaakt in het kader van ‘Nu of Nooit’ in co-productie met KRO-NCRV en met steun van het Mediafonds.

Bron: NFF