CinemAsia Tiger Beer Jury Award 2016 voor Zinnia Flower

Zondag 6 maart, tijdens de 9e editie van het CinemAsia Film Festival is de CinemAsia Tiger Beer Jury Award 2016 uitgereikt aan de Taiwanese film ZINNIA FLOWER van regisseur Tom Shu-Yu Lin . Volgens de jury “Een fundamenteel menselijk verhaal over hoe om te gaan met pijn en rouw.”

CinemAsia Tiger Beer Jury Award wordt uitgereikt aan een film uit het Competitie Programma die zich onderscheidt door een duidelijke visie en de stem van de regisseur. De jury, bestaande uit de Singaporese  regisseur Royston Tan, de Nederlandse filmcriticus Dana Linssen en Franse sales- en distributie consultant Aranka Matits bekeken acht films uit zeven landen.Sterke verhalen over vrouwen en minderheden, generatieconflicten en herinneringen, over de impact van omteikkelingen op het individu en de maatschappij waarin we leven en over familie, vriendschap en de mensheid .

Het juryrapport : “Hoe gaan we om met leven en dood? Hoe kunnen we omgaan met pijn en rouw, en doorgaan met leven? De winnende film is opgebouwd volgens de stadia van de Boeddhistische rituelen van rouwen, en vertelt het verhaal over toeval en ongeval, over wegen die elkaar kruisen en met elkaar botsen. De winnaar is een film die deze vragen samenbrengt tot een fundamenteel menselijk verhaal. De ingetogen regie biedt ruimte voor intense, emotionele impact en gedachten over de cycli van leven en dood, zelfs binnen de tijd van een mensenleven, en overstijgt de grenzen van plot en psychologie. Voor het openen van deze wereld gaat de CinemAsia Tiger Beer Jury Award naar ZINNIA FLOWER van regisseur Tom Shu-Yu Lin. ”

ZINNIA FLOWER
Door een fataal auto ongeluk in Taipei verliest Wei (Shih Chin-Hang) zijn zwangere vrouw, en Ming (Karena Lam) haar verloofde. Volgens Boeddhistisch gebruik krijgen beide nabestaanden 100 dagen om te rouwen om hun geliefden, maar zijn vullen dat ieder op hun eigen manier in. Wanneer de 100e rouwdag nadert, vragen beide verloren zielen zich af of de tijd hun wonden ooit zou kunnen helen.

Regisseur Tom Shu-Yu Lin staat erom bekend buitengewoon intieme films te maken en maakt zijn reputatie wederom waar in zijn meest persoonlijk film tot nu toe. Hij verloor in 2012 zijn eigen vrouw en besloot een film te maken voor zijn eigen rouwproces. ZINNIA FLOWER stelt vragen waar waarschijnlijk geen duidelijke antwoorden voor bestaan.

CinemAsia is een filmfestival dat het Nederlandse publiek en de Nederlandse filmindustrie een breed beeld geeft de hedendaagse Aziatische cinema met zowel nieuwe films die grote populariteit in Azië genieten als films met een sterke artistieke visie. Naast cultuur en entertainment biedt zij ook een platform voor Aziatische mediamakers met CinemAsia FilmLAB.

Bron: CineMasia