Officiële openingsprogramma HAFF bekend

Het officiële openingsprogramma van het Holland Animation Film Festival (HAFF), het grootste animatiefilmfestival van Nederland, is bekend. Het HAFF heeft uit meer dan 450 films negen korte films voor de openingsavond geselecteerd, waaronder de verrassende poppenanimatie en BAFTA-winnaar Edmond van de Nederlandse regisseur Nina Gantz en de wereldpremières Before Love van Igor Kovalyov (Rusland) en Ticking Away van Michael Sewnarain (NL). De opening van het HAFF 2016 vindt plaats op woensdag 16 maart in de nieuwe bioscoop CineMec Utrecht ‘de Sterrenkijker’ in Leidsche Rijn Centrum. Voor het eerst dit jaar is de opening van het HAFF ook toegankelijk voor publiek.

Gerben Schermer, directeur Holland Animation Film Festival: “Speciaal voor de opening hebben wij een doorsnee uit het festivalaanbod voor ons publiek gemaakt. Wij zijn trots dat een groot aantal makers aanwezig is bij de officiële opening. Het belooft een wervelende avond te worden met wereldpremières, bekroonde makers en prijswinnende films.”

Openingsprogramma
Het openingsprogramma van het HAFF 2016 bestaat uit negen korte films. Een paar highlights uit het programma zijn: Edmond, de veelbesproken afstudeerfilm van de Nederlandse Nina Gantz aan de National Film and Television School en zojuist bekroond met de Special Jury Award van het Sundance Film Festival en een BAFTA, is een verrassende poppenanimatie waarin Edmond terugblikt op zijn leven en zijn grote liefdes. Ook de wereldpremières Before Love van Igor Kovalyov (Rusland) en Ticking Away van Michael Sewnarain (NL) worden vertoond. Before Love is een intrigerende, melancholische beschouwing over eenzaamheid en misverstanden. Ticking Away is een meesterlijke tekenfilm over een horlogemaker die een eigenzinnig horloge ter reparatie aangeboden krijgt.

Andere films in het openingsprogramma zijn Six Portraits of Clara Schumann (Stuart Pound, Verenigd Koninkrijk, 2015), Mirror (Chris Ware, Verenigde Staten, 2015), Chez Moi (My Home) (Phuong Mai Nguyen, Frankrijk, 2015), Little Girl (Steven Subotnick, Verenigde Staten, 2016), Velodrool (Sander Joon, Estland, 2015) en If I Was God (Cordell Barker, Canada, 2015).

Voorafgaand aan de vertoning van de negen korte films wordt de Vakprijs voor Nederlandse animatie uitgereikt en worden de nominaties bekendgemaakt voor de Grand Prix voor Nederlandse animatie.

Praktische informatie
De opening van het Holland Animation Film Festival vindt plaats op woensdag 16 maart 2016 om 20:30 uur in CineMec Utrecht ‘de Sterrenkijker’ in Leidsche Rijn Centrum. Kaarten voor de opening kosten €12,50 (incl. drankje). Kaarten zijn te koop via CineMec, www.cinemec.nl (kies hiervoor ‘Locatie Utrecht’). De kaartverkoop van het Holland Animation Film Festival start vanaf 3 maart; vanaf die dag zijn kaarten voor de openingsavond ook verkrijgbaar via www.haff.nl.

Openingsprogramma HAFF 2016

Before Love Igor Kovalyov, Rusland, 2016, 19 minutenIetwat melancholische beschouwing over eenzaamheid en misverstanden, met een grote rijkdom aan grafische details. Iedereen is op zoek naar liefde maar slaagt erin om ongelukkig te zijn.

Ticking Away Michael Sewnarain, Nederland, België, 2015, 9 minutenEen eenzame horlogemaker vindt soelaas in zijn werk. Op een avond krijgt hij een eigenzinnig horloge ter reparatie aangeboden.

Six Portraits of Clara Schumann Stuart Pound, Engeland, 2015, 3 minutenVerkenning in split screen van het gezicht van Clara Schumann op haar Romance Op. 11 no.1 Andante.

Mirror Chris Ware, Amerika, 2015, 4 minutenCover van The New Yorker van 7 december 2015 van graphic novelist Chris Ware, verfilmd met bestaande geluidsopname van een moeder over de eerste make-up van haar dochter.

Chez Moi (My Home) Phuong Mai Nguyen, Frankrijk, 2015, 12 minutenHugo woont met zijn moeder op het platteland. Op een ochtend vindt hij zwarte veren in huis. Beetje vreemd, maar wonderlijk mooie debuutfilm.

Little Girl Steven Subotnick, Amerika, 2016, 4 minutenEen meisje maakt een fietstochtje, onverstoorbaar.

Velodrool Sander Joon, Estland, 2015, 6 minutenEen verslaafde wielrenner is door z’n sigaretten heen. Hij trekt een sprintje om nieuwe te halen maar heeft de hulp nodig van merkwaardig publiek om in de wedstrijd te blijven.

If I Was God Cordell Barker, Canada, 2015, 9 minutenTwaalfjarige jongen vraagt zich af wat hij zou doen als hij God was, terwijl hij een kikker ontleedt bij biologie.

Edmond Nina Gantz, Engeland, 2015, 9 minutenVerrassende poppenanimatie van breisels en vilt. Edmond blikt terug op zijn leven en zijn grote liefdes.

Bron:HAFF