Omroepen blijven volwaardig coproducent
De meerderheid van de publieke omroepen en de overkoepelende NPO hebben volgens ingewijden een akkoord bereikt over de uitwerking van de kern van de nieuwe Mediawet. Dat meldt De Telegraaf maandag 29 februari.
In de deal is geregeld dat omroepen ook bij programma’s die door externe partijen worden gemaakt volwaardig coproducent blijven en zo vorm en inhoud bepalen. Eerder leek de NPO daarin een leidende rol te krijgen.
De overeenkomst is ondertekend door VPRO, WNL, BNN-VARA, EO, Human, NOS en NTR. AVROTROS, Omroep MAX, PowNed en KRO-NCRV zijn niet akkoord.
De omroepen maakten zich zorgen over hun invloed op de programmering wanneer de NPO straks verantwoordelijk is voor de verdeling van de helft van het budget. Doel daarvan is dat het bestel opener wordt, door externe producenten meer kansen te bieden om tv-programma’s te maken.
De steun van Hilversum is cruciaal om de wet op dinsdag 1 maart door de Eerste Kamer te loodsen. Staatssecretaris Sander Dekker (Media) stuit al sinds de bekendmaking van de wet op veel tegenstand, zowel in omroepland als in Den Haag. De behandeling van de wet, die aanvankelijk op 1 januari 2016 moest ingaan, heeft daardoor forse vertraging opgelopen.
NPO-bestuurder Shula Rijxman: “Het is goed dat we met een meerderheid van de omroepen tot een uitwerking zijn gekomen van de mogelijkheid dat externe partijen rechtstreeks programma’s kunnen aandragen bij de NPO. Het is nu ook duidelijk hoe omroepen hun rol als volwaardig co-producent kunnen nemen en zo hun verantwoordelijkheid voor vorm en inhoud ten volle waar kunnen maken.”
De omroepen die niet hebben getekend zijn uitgenodigd om op een later moment alsnog aan te sluiten. In de tussentijd past de Raad van Bestuur, vanaf het moment dat de nieuwe wet in werking treedt, de uitgewerkte werkwijze toe op alle programmavoorstellen die bij de NPO worden aangedragen.
Andere punten waarover de Eerste Kamer nog twijfels heeft zijn de bezuiniging van 17 miljoen euro op de regionale publieke omroepen en de wijze waarop bestuurders bij de publieke omroep worden benoemd.
Bron: NPO/De Telegraaf/Broadcast Magazine