Themaprogramma Imagine Film Festival Building Dreams and Nightmares

Imagine Film Festival 14 – 24 april in EYE

In het grote themaprogramma van Imagine 2016 wordt onder de titel Building Dreams and Nightmares gekeken naar de manier waarop makers van fantastische films architectuur en vormgeving gebruiken om hun eigen wereld te creëren. Het is een uitgebreid programma met films, lezingen en masterclasses, een symposium, een filmconcert en tentoonstellingen.

Themaprogramma
Met het themaprogramma Building Dreams and Nightmares besteedt Imagine dit jaar aandacht aan de prominente rol die architectuur en vormgeving in fantastische films spelen. In veel gevallen wordt daarin een eigen wereld van de grond af aan ontworpen en gebouwd. Van Metropolis tot The Shining en van Inception tot The Grand Budapest Hotel, steeds vervullen architectuur en vormgeving een sleutelrol bij het creëren van een nieuwe of andere werkelijkheid.

Daarnaast hebben filmmakers, net als architecten, toekomstvisies over onze steden en leefomgevingen van morgen. Zij zijn daarin doorgaans pessimistischer dan stedenbouwers, die werken aan een ideale stad. Vervuiling, overbevolking, schaarste van water en voedsel, het oprukken van smart technology en de groeiende kloof tussen arm en rijk, het zijn prominente onderwerpen uit de dystopische fictie, die nu op de agenda van stedenbouwers staan.

Masterclass Anshuman Prasad
De Amerikaanse production designer Anshuman Prasad heeft een opleiding als architect en werkte aan films als 300: Rise of an Empire, Captain America: The Winter Soldier en Batman v Superman: Dawn of Justice. In een masterclass gaat hij in op de architectuur in zijn werk.

Masterclass Alex van Warmerdam
Alex van Warmerdam laat sinds zijn debuutfilm Abel al zijn sets speciaal bouwen. Met veel materiaal van zijn laatste films vertelt hij in zijn masterclass over zijn visie en werkwijze.

Symposium De Toekomst van de Stad
In het symposium De Toekomst van de Stad gaan filmmakers, architecten en kunstenaars in discussie over toekomstscenario’s voor de (mega)steden van morgen. Tot de deelnemers behoren de Nederlandse architect Winy Maas en de Britse kunstenaar Liam Young. De volledige lijst van deelnemers wordt begin maart bekendgemaakt. Dit symposium wordt georganiseerd in samenwerking met het Architectuur Filmfestival Rotterdam.

Filmconcert
In de expressionistische horrorklassieker Das Cabinet des Dr. Caligari uit 1920 speelt architectuur een allesbepalende rol, met zijn verwrongen gebouwen, schuine wanden en aflopende vloeren. In 2014 werd de film digitaal gerestaureerd door de Murnau Stiftung. Tijdens Imagine wordt deze gerestaureerde versie voor het eerst in Nederland vertoond. De film wordt van een nieuwe score voorzien en live begeleid door het Haagse Monomyth. Dit filmconcert wordt georganiseerd in samenwerking met EYE en CineSonic en vindt plaats op maandag 18 april om 20.00 uur. De voorstelling valt samen met de tour naar aanleiding van het derde en nieuwe album “Exo” van Monomyth welke 18 maart a.s. uitkomt.

Cinema Egzotik
EYE’s maandelijkse double bill Cinema Egzotik krijgt voor de derde maal een speciale “Imagine” editie. Met de futuristische, door de Nederlandse Jan Roelfs vormgegeven sciencefictionfilm Gattaca en John Carpenters zeer zelden vertoonde Escape from New York.

Het filmprogramma van Building Dreams and Nightmares bestaat naast het al eerder aangekondigde Creative Control, uit de Canadese sciencefictionfilm Project-M en de Poolse Sundance-ontdekking The Lure. In de komende weken wordt het themaprogramma verder aangevuld en zullen de data waarop de evenementen plaatsvinden, bekend worden gemaakt.

In het kort en tot nu toe bekend:
Masterclass met production designer Anshuman Prasad
Masterclass met filmregisseur Alex van Warmerdam
Symposium De Toekomst van de Stad met o.a. Winy Maas en Liam Young
Filmconcert Das Cabinet des Dr. Caligari, live begeleid door Monomyth
Cinema Egzotik: The Not So Distant Future Night
De films die verbonden zijn aan het themaprogramma:
Das Cabinet des Dr. Caligari (Robert Wiene, Duitsland: 1920)
Creative Control (Benjamin Dickinson, VS: 2015)
The Lure (Agnieszka Smoczynska, Polen: 2015)
Project – M (Eric Piccoli, Canada: 2014)
Escape from New York (John Carpenter, VS: 1981)
Gattaca (Andrew Niccol, VS: 1997)

Imagine Film Festival
14 -24 april 2016
EYE in Amsterdam
Voor meer informatie over de films, zie: www.imaginefilmfestival.nl

Bron: Imagine Film Festival