Eerste virtual reality filmfestival in EYE

Kaleidoscope, ’s werelds grootste community voor virtual reality-contentmakers, kondigt de 2016 Kaleidoscope Word Tour aan met als een van de deelnemende locaties EYE. Het festival biedt het beste op het gebied van Virtual Reality-film, VR-kunst en zogenoemde immersive ervaringen. Na een succesvol debuut vorig jaar in Noord-Amerika, waar Kaleidoscope VR Film Festival (KVRFF) tien verschillende steden aandeed, zijn vanaf maart tien steden in Europa, Azië en Oceanië aan de beurt. De Kaleidoscope World Tour trapt af in Parijs en doet op vrijdag 25 maart EYE Filmmuseum in Amsterdam aan. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Samsung en Wevr Transport, en is hét première-event voor VR-ervaringen gemaakt door onafhankelijke kunstenaars.

Voor uitgebreide beschrijvingen van de geselecteerde vr-films en projecten én voor ticketverkoop ga naar:http://kaleidovr.com/events/2016worldtour-amsterdam

De geselecteerde projecten zijn afkomstig van VR-contentmakers uit alle windstreken. Het publiek krijgt de kans om het volledige scala van VR-ervaringen te ondergaan via door Samsung ter beschikking gestelde Gear VR-apparatuur, maar ook via de headsets van Oculus Rift en HTC Vive VR. Om te garanderen dat de ‘virtuele vertoningen’ zo soepel en vlekkeloos mogelijk verlopen, is gekozen voor het recent gelanceerde VR-platform Wevr Transport. Het festival bestaat niet uit VR-vertoningen alleen: er staan ook presentaties, lezingen en demonstraties door getalenteerde VR-kunstenaars en –professionals op het menu.

Het programma van de Kaleidoscope World Tour bevat meer dan dertig innovatieve en intrigerende VR-ervaringen, waaronder de wereldpremières van MAD GOD (van Oscar-winnaar Phil Tippett), Pierre Friquets moedige liefdesgeschiedenis JET LAG en Balthazar Auxietre’s visueel overrompelende LA PÉRI: A PRELUDE. Hun Internationale Première beleven onder andere Tyler Hurds psychedelisch dansfestijn OLD FRIEND, en het onthullende NOTES ON BLINDNESS van Arnaud Colinart, Amaury La Burthe, Peter Middleton en James Spinney.

De Nederlander Daniël Ernst krijgt een retrospectief van zijn VR-diorama’s; zijn nieuwste werk Diorama No. 3: THE MARCHLAND beleeft zijn internationale première. THE MARCHLAND is met vijf andere projecten geselecteerd voor de Grand Prize Competition voor werken die op uitmuntende wijze verhalen vertellen in virtual reality.

Verder staat op het programma Arjan van Meertens SURGE, vorig jaar winnaar van de Kaleidoscope-publieksprijs, speciale vertoningen van Penrose Studio’s THE ROSE AND I, Wevr Studio’s theBLU en een sneak preview van het nog te lanceren INVASION! van Baboab Studio. Ook staat er een demonstratie gepland van Google’s TILT BRUSH, een adembenemend tekenprogramma waarmee je driedimensionale tekeningen en schilderingen kunt maken.

Sandra den Hamer, directeur EYE: “Experimenteren met innovatieve presentatievormen, die inspelen op nieuwe manieren van filmmaken en storytelling, is één van de prioriteiten van EYE voor de komende jaren. De samenwerking met Kaleidoscope is voor EYE dan ook zeer waardevol om de mogelijkheden van VR voor de filmkunst op de voet te volgen, en bovendien ons publiek hierin mee te nemen.”

Over Kaleidoscope
Kaleidoscope werd in mei 2015 opgericht door ondernemer René Pinnell en Michael Breymann, voormalig technisch directeur van het toonaangevende visual effectsbedrijf Industrial Light & Magic. De startup heeft als missie om onafhankelijke VR-kunstenaars in staat te stellen hun werk te promoten, om originele content te produceren, om nieuw talent te koesteren en de zichtbaarheid van VR te vergroten als nieuwe stap in cinema en amusement. De Kaleidoscope World Tour wil deze snel veranderende tak van de entertainmentindustrie onder de aandacht brengen en daarmee ook de wereldwijde gemeenschap van vaardige en innovatieve kunstenaars die erin werkzaam zijn.

Bron: EYE