Arthouse-bioscoop De Kade in Utrecht afgeblazen

De arthouse-bioscoop De Kade bij het Paardenveld in Utrecht komt er niet. Eén van de betrokken partijen trekt zich terug uit het project. Dat had een complex met zeven zalen en 800 stoelen moeten opleveren, aan de rand van de Utrechtse binnenstad.

Initiatiefnemer was filmdistributeur Pim Hermeling. Ook filmtheater ‘t Hoogt zou ruimte huren in het nieuwe complex, net als het Nederlands Film Festival en onderdelen van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

In een brief aan de Utrechtse politiek schrijft wethouder Victor Everhardt dat er twee weken geleden een akkoord is bereikt tussen betrokken partijen, maar dat afgelopen dinsdag Paardenveld Vastgoed BV heeft laten weten toch af te haken.

Aandeelhouders
Dit bedrijf is de eigenaar van de parkeergarage Paardenveld, die volgens het plan verbouwd zou worden om onderdeel te worden van het nieuwe bioscoopgebouw. De aandeelhouders hebben om ‘hen moverende redenen’ besloten de stekker eruit te trekken, aldus de wethouder. Hij wil nu snel met het vastgoedbedrijf in overleg treden om meer duidelijkheid te krijgen.

Zelfstandig
De Kade kreeg een jaar geleden groen licht van de Utrechtse gemeenteraad. Toen werd er nog wel met enige bezorgdheid gekeken naar deelname van ‘t Hoogt, dat met vijf ton subsidie per jaar wordt gesteund door de gemeente. Dit zou opgevat kunnen worden als verkapte subsidie. Maar volgens het stadsbestuur kon De Kade zich volledig zelfstandig bedruipen.

De Utrechtse filmmaker Jos Stelling, die zelf plannen heeft de oude City bioscoop nieuw leven in te blazen als arthouse-filmhuis, is blij met het stranden van het concurrerende project. ,,De wijsheid komt met de jaren. Wij willen, zonder subsidie, graag de programmering van filmtheater ‘t Hoogt overnemen, als dat in 2018 zijn pand moet verlaten – en als we de City bioscoop mogen exploiteren.”

Bron: AD.nl