Stimuleringsfonds brengt 14 Nederlandse partijen naar SXSW

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie brengt 14 Nederlandse partijen die hun projecten, producten en ideeën presenteren naar South by Southwest 2016 in Austin, Texas. South by Southwest (SXSW) is een van de belangrijkste festivals ter wereld op het gebied van technologie, film en muziek. Van een game die angst en depressie tegengaat tot een speciaal voor de smartphone ontworpen interactieve documentaire: de selectie toont de rijkdom van de Nederlandse creatieve industrie op het gebied van technologische innovatie, games, design, virtual reality, film en transmedia storytelling.

De veertien geselecteerde makers presenteren nieuw werk, verzorgen workshops en lezingen of nemen deel aan paneldiscussies tijdens het festival. Een kenmerkende bijdrage van de Nederlandse makers binnen het aanbod van SXSW zijn de projecten die bijzondere verhalen vertellen in combinatie met vernieuwende technieken. Zo is een opkomend onderwerp het gebruik van geur in relatie tot storytelling. Ontwerper Marcel van Brakel leidt hierover een workshop en ontwikkelaar Frederik Duerinck neemt deel aan een panelsessie over dit thema.

Games voor rouwverwerking, angst en depressie
Opvallend dit jaar is het sterke aanbod in VR-games en platforms. De meditatieve VR-game Deep, ontwikkelt door Owen Harris in samenwerking met Niki Smit (Monobanda), gaat stress, angst en milde depressie tegen. The Shoebox Diorama van interactief illustrator Daniel Ernst laat de gebruiker los in een labyrint aan interactieve VR-games en verhalen. Daarnaast zijn experimentele interactieve verhalen te zien zoals Fragments of Him van Sassybot Studio dat gaat over rouwverwerking, en EXIT van Nederlands-Amerikaans duo Jongsma en O’Neill waarin een alternatief te ervaren is voor het fatalistische denken over het komende einde der tijden. IDFA DocLab, dat ook deel uitmaakt van de selectie, biedt tijdens SXSW een dwarsdoorsnede van deze VR-ontwikkelingen met een showcase vol voorbeeldprojecten.

Stimuleringsfonds op SXSW
South by Southwest festival 2016 vindt plaats van 11 tot en met 20 maart 2016 in Austin, Texas en biedt een interessante mix van grote bedrijven, startups en artistieke producties. Het festival is sterk gericht op innovatie en heeft voor verschillende sectoren een belangrijke netwerkfunctie. Het Stimuleringsfonds riep het afgelopen jaar makers uit de e-cultuur, film- en gamesindustrie op om een voorstel in te dienen voor het festivalprogramma.

De volgende 14 partijen ontvingen subsidie voor de internationale presentatie van hun projecten:

Duerinck Productions – Scent as a postdigital medium for storytelling
Marcel van Brakel – Exploring Scent as an Interactive Storytelling Tool
Info.nl – Adaptive interactions in the internet of touch
Nick Verstand – Linking Art and Science Through Technology
The Shoebox Diorama – The Shoebox Diorama
IDFA – IDFA DocLab
Detlef La Grand – VRmaster
OWOW – OWOW x SXSW
Sassybot – Fragments of Him
Cinekid – Personal Touch: New Boundaries of Game Interaction
Roey Tsemah – Whitestone SXSW Accelerator
Submarine Channel – Cinematic Apocalypse: Storytelling for Smartphones
Wieke Betten – Collaborative Biohacking
Simon Heijdens – The opposite of Sound

Bron: Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie