Angst om toekomst regionale documentaires

De dertien regionale publieke omroepen in Nederland denken dat ze in de toekomst geen documentaires meer kunnen maken. Eind dit jaar houdt het Mediafonds op te bestaan waarmee ook de 2 miljoen euro subsidie vervalt waar regionale omroepen documentaires mee konden maken. En er is geen alternatief, zo zegt directeur Gerard Schuiteman van de Stichting regionale omroep overleg en samenwerking (Roos) in Trouw.

“Alleen met financiële steun van het Mediafonds konden wij jaarlijks zes, zeven chique, laagdrempelige documentaires met een regionaal karakter maken”, waarschuwt hoofd externe producties Cees van der Wel van RTV Rijnmond. “Uit eigen middelen slagen de regionale omroepen er straks niet in nog zulke documentaires te maken. De kijkers die zulke producties extra waarderen en de jonge filmmakers zijn de dupe.”

“Met de subsidie zorgde het Mediafonds ervoor dat ‘kwaliteit’ binnen handbereik van de regionale omroepen kwam. Die lijkt nu volledig weg te vallen.” Schuiteman heeft weinig vertrouwen dat de Tweede Kamer alsnog bij het kabinet aandringt op een oplossing. Gesprekken met vertegenwoordigers van verschillende fracties waren voor hem weinig bemoedigend. “De Kamer heeft het liever over benoemingen en amusement”, toont de directeur van Roos zich sceptisch over steun vanuit de politiek.

Staatssecretaris Sander Dekker (media) vindt dat de regionalen met de landelijke publieke omroepen moeten onderhandelen over de toekomstige wijze van beoordeling en financiering van documentaires. De NPO heeft voor dit genre, alsmede voor drama, 16 miljoen euro gereserveerd. Onduidelijk is echter nog altijd welke criteria de NPO wil hanteren voor de regionale omroepen om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage voor documentaires.

Bron: Villamedia