Nederlandse film wint award op IFFR en krijgt première in VS

De Nederlandse speelfilm BODKIN RAS, het speelfilmdebuut van regisseur Kaweh Modiri heeft op het afgelopen Internationaal Filmfestival Rotterdam de prestigieuze FIPRESCI Award gewonnen.

De FIPRESCI Award is door de jury van de Fédération Internationale de la Presse Cinématographique (FIPRESCI) uitgereikt aan de regisseur van een film uit de sectie Bright Future, het programma onderdeel van IFFR waarin films van getalenteerde nieuwkomers vertoond worden.

Uit het juryrapport: “Bodkin Ras plaatst een acteur, die een mysterieuze vreemdeling moet spelen, in een echte omgeving van een kleine Schotse stad. Een fascinerende mengeling van documentaire en fictie ontstaat, gevuld met onvergetelijke personages en een sterk gevoel van plaats en urgentie, waardoor uit dit experiment een spannende en zeer menselijke film ontstaat.

BODKIN RAS vertelt het verhaal van Bodkin, een jonge man die aankomt in het rustige Schotse stadje Forres. Hij is naar deze uithoek van Europa gevlucht om zich gedeisd te houden na een noodlottige ongeval. Dit blijkt onmogelijk te zijn in de stad waar geruchten zich snel verspreiden. De film is een mix van documentaire en fictie. Alle karakters behalve Bodkin zijn echte mensen uit het dorp die zichzelf spelen.

Tijdens het IFFR werd bovendien bekend gemaakt dat de film haar Amerikaanse première beleeft op het belangrijke Amerikaanse filmfestival South by Southwest, waar het is geselecteerd voor het ‘SXGlobal’ programma. SXSW wordt sinds 1987 jaarlijks in Austin, Texas georganiseerd; eerst als een puur muziekfestival, maar sinds 1994 als een festival met drie pijlers: film, muziek en interactieve media. Door zijn eclectische aanpak is het festival in recente jaren sterk aan belang toegenomen. Het festival vind plaats half maart 2016.

OVER DE REGISSEUR EN DE FILM
Regisseur Kaweh Modiri is een Nederlandse filmmaker en romanschrijver van Iraanse afkomst. Gebeurtenissen en personen in zijn omgeving vormen de kiem van de films van Kaweh Modiri. Zijn korte film ‘Mijn inbreker en ik’ doorbrak eveneens de grens tussen fictie en realiteit, met deze film won hij in 2010 de Rene Coelho Award voor beste mediakunst. Bodkin Ras is zijn eerste lange speelfilm.

De muziek is gecomponeerd door de bekende Iraanse muzikant Mohsen Namjoo, volgens de New York Times de ‘Bob Dylan van Teheran’.

BODKIN RAS is geproduceerd productiebedrijf Revolver Amsterdam en co-geproduceerd door het Belgische productiehuis Inti Films. De film is ondersteund door het Nederlands Filmfonds, Vlaams audiovisueel fonds, Mondriaan fonds/BKVB en Voordekunst. Revolver Amsterdam was tevens co-producent van de internationale speelfilm Love & Friendship, die tevens op het International Filmfestival Rotterdam draaide.

Bron: Revolver Amsterdam