NTR maakt Tuin der Lusten interactief

“Als je naar de details gaat, ervaar je een ander schilderij.” Pieter van Huystee maakte om die reden niet alleen een lineaire documentaire over Jheronimus Bosch, maar ook een interactieve variant.
Hoewel de documentaire pas volgende week bij de NTR te zien is, lanceerde de omroep het bijzondere internetproject dit weekend al.

De Tuin der Lusten is één van de beroemdste schilderijen van de Bossche schilder. Speciaal voor het interactieve project van de NTR werd het op 120.000 pixels gefotografeerd. Ter vergelijking, Google Arts gebruikt plaatjes met 30.000 pixels. Deze techniek maakt het mogelijk om in te zoomen op de kleinste details. De redactie van de NTR zocht zowel kunsthistorische verhalen als andere feitjes over het schilderij bij elkaar en liet die inspreken door Midas Dekkers. Zo zijn er twee manieren om door het schilderij te dwalen: aan de hand van een uitgestippelde tour, of gewoon via de punten die jouw aandacht trekken.

Van Huystee: “In een museum hou ik ervan om gewoon een beetje rond te dwalen en stil te staan bij de schilderijen die mijn aandacht trekken. Mijn vrouw neemt liever een audiotour en laat zich daardoor leiden. Die twee uitgangspunten hanteren we ook in dit interactieve project. Om het schilderij tot leven te brengen, zijn er bovendien soundbites achter gezet. Als je met je muis bij de vogels komt, hoor je vogelgeluiden. Op ander plekken bijvoorbeeld klassieke muziek. Ook dat draagt bij aan de manier waarop je het schilderij beleeft. We proberen zoveel mogelijk om de verbeeldingskracht van de kijker aan te spreken.”

Midas Dekkers: “De meeste mensen zijn snel afgeleid. Goed kijken is moeilijk. Omdat ik bioloog ben, kan ik dat wel. Het mooie van dit project vind ik dat je door de techniek bijna wordt verplicht om naar de details te kijken. Als je voor het schilderij staat, heb je na een paar minuten al dat gefriemel wel gezien. Deze website nodigt uit om heel rustig alles te bekijken. En dan zie je veel meer.”

Speciaal voor jongeren heeft de interactieve documentaire ook een Klokhuis-tour. Nienke de la Rive Box vertelt hierin over de achtergrond en de symboliek in de Tuin der lusten. Nienke: “Ik ben heel blij dat deze kindertour er is. Het is leuk om kinderen op deze manier naar kunst te leren kijken. Het mooiste fragment vind ik persoonlijk het ‘billenlied’. Er ligt ergens op het schilderij een mannetje met muzieknoten op z’n billen getatoeëerd. Een klassiek ensemble heeft dat notenschrift ontcijferd en het stuk uitgevoerd. In mijn uitleg zit een link naar een filmpje waarin je dat kunt zien. Dat soort dingen moedigt kinderen aan om verder te kijken en door te denken.” Op 24 maart staat Het Klokhuis helemaal in het teken van Jheronimus Bosch.

De Tuin der Lusten is de tweede interactieve documentaire die de NTR heeft vervaardigd. Willem van Zeeland, hoofd internet en innovatie NTR: “De NTR is goed in verhalen vertellen. We zijn op zoek naar nieuwe vormen waarin we dat kunnen doen. Dit is bijna alsof je het als een game beleeft. De freaks zullen alles willen zien, anderen worden gelokt door de documentaire of gebruiken het als voorbereiding op hun bezoek aan de expositie. Het is in ieder geval een vorm die we vaker willen gebruiken. Het volgende project staat al in de steigers en gaat over de jaren zestig.”

De documentaire Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel, wordt 8 februari uitgezonden in Het Uur van de Wolf. De film volgt de experts die het mysterie van de circa 25 nog bestaande schilderijen van Bosch proberen te ontrafelen. Pieter van Huystee Film ontwikkelt ook een virtual reality documentaire rond Bosch. Dit project maakt binnenkort het drieluik compleet: een film, een interactieve documentaire en virtual reality rond Jheronimus Bosch – een transmediaal drieluik.

Klik hier om door de digitale Tuin der Lusten te dwalen.

Bron: Broadcast Magazine