CinemAsia Film Festival 2016 focus op Chinese film

CinemAsia Film Festival 2016 besteedt deze editie extra veel aandacht aan de Chineestalige film. Naast een groot aantal Chineestalige films die worden vertoond tijdens het festival, richt het Focus programma zich op de Golden Horse Awards, de hoogste en meest prestigieuze filmonderscheiding in de wereld van de Chineestalige cinema. Hoofdgast van het festival is regisseur, scenarist, producent en actrice Sylvia Chang, tevens voorzitter van de Golden Horse Awards.

In het programma van de 9e editie van het CinemAsia Film Festival, dat plaatsvindt van 1 t/m 6 maart 2016 in Amsterdam, wordt een groot aantal Chineestalige films vertoond. Het festival opent o.a. met de musicale thriller OFFICE (China/Hong Kong, 2015) van regisseur Johnnie To met steracteurs Sylvia Chang, Chow Yun Fat, Eason Chan en Tang Wei en sluit op zondag 6 maart af met de omnibusfilm DISTANCE (China/Singapore/Thailand,2015) van de drie regisseurs Xin Yukun, Tan Shijie, Sivaroj Kongsakul.

Het Focus programma van het festival richt zich op de Golden Horse Awards, de hoogste en meest prestigieuze film-onderscheiding in de wereld van de Chineestalige cinema. De award wordt ook wel gezien als de Oscars voor Chineestalige film. De Golden Horse Awards is het enige evenement in de regio dat álle Chinees-talige films onder één dak brengt. De Golden Horse is uitgegroeid tot een toonaangevend instituut en organiseert ook een gerenommeerd Aziatisch filmfestival, met een levendige co-productiemarkt en organiseert en een filmeducatie programma.

Het CinemAsia Film Festival vertoont een selectie van films die bekroond zijn met een Golden Horse Award:
1. Simple Life van Ann Hui (Hong Kong 2001)
2. Blind Massage van Lou Ye (China 2014)
3. Infernal Affairs van Andrew Lau and Alan Mak (Hong Kong, 2002)
4. KJ Music and Life van Cheung King Wai (HK/ Taiwan, 2009)
5. Murmur of the Hearts van Sylvia Chang (Taiwan 2015)

Hoofdgast van het CinemAsia Film Festival 2016 is regisseur, scenarist, producent en actrice Sylvia Chang, die de hoofdrol speelt in OFFICE, de openingsfilm van het CinemAsia Film Festival. Ook regisseerde zij de film MURMUR OF THE HEARTS, een van de films in het Focus Programma en is zij als actrice te zien in Jia Zhangke’s MOUNTAINS MAY DEPART. Sylvia Chang is de huidige voorzitter van de Golden Horse Awards en is een bijzonder gerespecteerd filmmaker in de Aziatische filmindustrie. Ze acteerde in meer dan 100 films sinds de jaren 70 en is de enige zangeres, actrice, regisseur en producent van haar generatie.

De opening van het Special Focus programma over de Golden Horse Awards vindt plaats op 29 februari in EYE. Sylvia Chang is ook aanwezig bij de opening van het festival op 1 maart en zal tijdens het festival haar ervaringen delen over ruim 30 jaar werken in de film in Taiwan, Hong Kong, China en daarbuiten.

Directeur van het CinemAsia Film Festival Lorna Tee over Sylvia Chang:
“Sylvia Chang is een van de zeldzame talenten in de Chineestalige film die zowel voor de camera als een filmster, als achter de camera als regisseur, scenarioschrijver en producent in staat is om respect en bewondering af te dwingen in China, Hong Kong, Taiwan en alle andere Chineessprekende gebieden. We zijn bijzonder vereerd om haar te verwelkomen in Amsterdam en haar oeuvre uit 2015 te presenteren.”

Een andere vooraanstaande gast is Wen Tien – Hsiang, CEO van Taipei Golden Horse Film Festival. Wen Tien- Hsiang is een prominent filmcriticus in Taiwan en was curator van het  Taipei Film Festival van 2002 tot 2006. In2009 werd hij door Hou Hsiao-Hsien gevraagd leiding te geven aan het Golden Horse Film Festival. Wen schreef  boeken over Tsai Ming – Liang en de Taiwanese filmgeschiedenis en geeft les aan National Taiwan University of Arts.

CinemAsia is een filmfestival dat het Nederlandse publiek en de Nederlandse filmindustrie een breed beeld geeft van de hedendaagse Aziatische cinema met zowel nieuwe films die grote populariteit in Azië genieten als films met een sterke artistieke visie. Naast cultuur en entertainment biedt zij ook een platform voor Aziatische mediamakers.CinemAsia Film Festival vindt plaats van 1 t/m 6 maart 2016 in Amsterdam, in Kriterion en Rialto.

Bron: CinemAsia.nl