Eerste titels HAFF 2016 bekend

Over twee maanden barst het Holland Animation Film Festival weer los in hartje Utrecht. Het HAFF is verheugd om de eerste filmtitels uit het competitieprogramma bekend te maken! Hieronder vind je vier titels uit de internationale competitie voor de lange animatiefilm en een parel uit de internationale competitie voor shorts.

Before Love (RU, 2016) | Wereldpremière | Competitie Shorts 2016
Na ruim tien jaar komt de internationaal geprezen Russische filmmaker Igor Kovalyov met een nieuwe korte film: Before Love. We zijn dolblij met de première op het HAFF in maart, in de internationale competitie voor shorts.
Het hartverscheurende verhaal begint met een bouwvakker die vanaf zijn steigers een jonge vrouw observeert die op haar beurt een man begluurt. Before Love gaat over eenzaamheid en onbegrip.

Igor Kovalyov wordt geprezen om korte films als Hen, His Wife (1989) en Milch (2005). Zijn werk kenmerkt zich door een enorme, hoogst oorspronkelijke verbeelding en een grote rijkdom aan grafische details. Het is vaak enigszins melancholisch of vervreemdend met een duistere psychologische spanning. Daarnaast laveert hij moeiteloos van drama naar komedie.

Miss Hokusai (JP, 2015) | Nederlandse première | Competitie feature films 2016
Katsushika Hokusai is misschien wel de beroemdste Japanse kunstenaar. Zijn werk inspireerde grootheden als Monet en Debussy. Miss Hokusai is een bewerking van de graphic novel Sarusuberi en richt zich op het onbekende verhaal van Hokusai’s dochter, die bijdroeg aan zijn oeuvre. Regisseur Keiichi Hara (Colorful) creëerde een levendig portret van een vrijmoedige jonge vrouw in het Tokio van de 19de eeuw.

Miss Hokusai, een productie van Production I.G (Giovanni’s Island), ontving afgelopen jaar lof op diverse filmfestivals. De anime won de juryaward animatiefestival Annecy en ontving eind november de Asian Pacific Screen Award voor beste film.

‘Een schitterend voorbeeld dat bewijst dat animatie een kunstvorm is, niet een genre’ – Variety

NUTS! (VS, 2016) | Competitie feature films 2016
Dat er in de medische wereld eeuwenlang flink werd geëxperimenteerd, is bekend. Maar niet iedereen weet dat onvruchtbaarheid bij mannen in het begin van de 20ste eeuw werd ‘genezen’ door het transplanteren van geitentestikels. De eigentijds onconventionele documentaire NUTS! van de Amerikaanse filmmaakster Penny Lane vertelt het verhaal van de beruchte Amerikaanse arts John Romulus Brinkley.

Een combinatie van nagespeelde scènes in handgetekende animatie, archiefbeelden en interviews met hedendaagse specialisten op verschillende terreinen toont de opmars van Brinkley naar rijkdom en roem.

Little from the Fish Shop (CZ, 2015)| Nederlandse première | Competitie feature films 2016
Overbevissing, milieuvervuiling, foute vriendjes en vluchtelingen: De Kleine Zeemeermin van Hans Christian Andersen krijgt een behoorlijk hedendaagse draai in de poppenanimatie Little from the Fish Shop van de Tsjechische regisseur Jan Balej.

De koning van de zee vlucht met zijn gezin naar het droge en start een viswinkel in de drukke haven. Dochter Little mag pas naar buiten als ze zestien is. Ze valt als een blok voor J.J., baas van een nachtclub annex bordeel, en wordt mens om zijn liefde te winnen. Little brengt hem grote voorspoed maar wordt al snel verlaten en gedegradeerd tot keukenhulp. Toch kan ze het niet opbrengen om J.J. op te offeren om terug te keren naar haar familie. De betoverende voice-over, prachtig ontworpen personages en zorgvuldig uitgewerkte details voeren je mee naar het onvermijdelijke einde.

‘Een traktatie voor stop-motion kenners’ – Variety

Extraordinary Tales (LU, BE, VS, SP, 2015) | Nederlandse première | Competitie features 2016
Regisseur Raul Garcia maakte met Extraordinary Tales een macabere bloemlezing uit de beroemde verhalen van ‘gothic’ schrijver en dichter Edgar Allan Poe. De film bestaat uit vijf verhalen: The Fall of the House of Usher, The Tell-Tale Heart, The Facts in the Case of Mr. Valdemar, The Mask of the Red Death en The Pit and the Pendulum. In ieder verhaal is een andere, unieke animatiestijl gebruikt. Meestervertellers als Sir Christopher Lee (een van zijn laatste rollen), Poe-verfilmer Roger Corman, regisseur Guillermo del Toro en Bela ‘Dracula’ Lugosi verzorgen de karakteristieke voice-overs.

‘Classy animatie ter inspiratie voor aankomende horror meesters’ – The Hollywood Reporter

Bron: HAFF