Prinses Beatrix bij première Hollandse Meesters in EYE

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woont zaterdag 23 januari in EYE in Amsterdam de besloten première bij van de vijfde serie van Hollandse Meesters in de 21e eeuw, een reeks atelierportretten van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van dit moment. Ook zijn alle 100 portretten die de afgelopen vijf jaar werden gefilmd, doorlopend te zien in alle filmzalen van EYE. De toegang is gratis. Hollandse Meesters is een productie van Interakt en wordt mogelijk gemaakt door het Mediafonds en het Mondriaan Fonds.

EYE Filmmuseum staat 23 januari de hele dag in het teken van Hollandse Meesters in de 21e eeuw. EYE toont op één dag alle honderd Hollandse Meesters die er in deze serie zijn gemaakt, ter gelegenheid van de première van een nieuwe reeks voltooide atelierportretten van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van dit moment. De première vindt plaats in aanwezigheid van H.K.H. Prinses Beatrix.

De korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek zijn gemaakt door gerenommeerde filmmakers en bieden inzicht in de werkwijze, ideeënwereld en persoon van de kunstenaar. In de reeks zijn onder meer portretten te zien van Marijke van Warmerdam, Maria Barnas, Renzo Martens, Michael Raedecker. Regisseurs waren onder anderen John Appel, Frans Weisz, Aliona van der Horst, Pieter Verhoeff, Heddy Honigmann.

Bron: EYE