Vooruitblik: Cinema.nl in 2016

Komend jaar gaat er veel veranderen voor Cinema.nl, de filmwebsite van de VPRO. De NPO (Nederlandse Publieke Omroep) heeft besloten veel online kanalen, waaronder Cinema.nl, geen budget meer te geven. De VPRO denkt daar gelukkig iets anders over. Maar 2016 wordt voor onze website een overgangsjaar. Een jaar waarin de fundamenten worden gelegd voor een vernieuwd platform. Een jaar waarin VPRO Cinema zich met minder middelen en minder personeel goed wil manifesteren.

Wat gaan we doen?
Cinema.nl wordt verbouwd; straks is hier een filmsite te vinden met meer beeld en een grote gebruiksvriendelijkheid, of je nu via een pc, tablet of smartphone naar de site komt. Je vindt er makkelijk de laatste films in de bioscoop, de nieuwste series, tips voor thuiskijkers, trailers, recensies van critici én lezers.

De redactie maakt elke week een uitgebreid en rijk artikel over de belangrijkste film in de bioscoop. Daarnaast zetten we in een nieuwe rubriek de filmpremières en de recensies van de belangrijkste media op een rij. We blijven filmmakers interviewen (tekst of video). We doen verslag van de grote festivals (zoals IFFR, NFF en Cannes), en maken op z’n tijd een cinema mashup. Op ons Youtube-kanaal selecteren we de mooiste filmpjes over film.

Het Nederlands Filmfonds bouwt in samenwerking met VPRO Cinema de app Filmvinder, met een actueel overzicht van films in de bioscoop, op dvd, op televisie, VoD en andere digitale platforms met abonnement (oa Netflix, HBO, Videoland).

Minder middelen
Dat Cinema.nl het met minder middelen moet doen, is een gevolg van een besluit van de Nederlandse Publieke Omroep. Kort gezegd, de NPO wil dat Cinema.nl – net als andere sites en themakanalen zoals NPO Doc, stopt. De NPO houdt niet van ‘web-only’; alles wat een omroep maakt moet van hen vast zitten aan een tv- of radioprogramma. Cinema.nl krijgt vanaf dit jaar dan ook geen geld meer van de NPO. De VPRO is het absoluut oneens met die stelling; wij geloven dat je ook programma’s voor internet of websites over speciale thema’s (bv film) moet kunnen maken. Daarom heeft de VPRO besloten om eigen geld te steken in de website. Helaas moeten we toch ingrijpende keuzes maken. Ons wekelijkse online filmprogramma CinemaTV zal na ruim 220 afleveringen niet meer doorgaan. En ook de uitgebreide recensies over de bioscoopfilms verdwijnen.

Het zijn geen beslissingen die we makkelijk gemaakt hebben. De afgelopen jaren hebben we al die video’s en al die recensies met veel plezier en filmliefde gemaakt. We hopen in 2016 te laten zien dat we, ondanks de veranderingen, de belangrijkste site voor filmliefhebbers zijn.

Bron: Cinema.nl