Netflix maakt eigen films en series wereldwijd beschikbaar

Netflix heeft zijn streamingdienst in nagenoeg alle landen ter wereld geactiveerd. Eigen films en series zijn in meer dan honderd nieuwe landen te zien

Dat maakte directeur Reed Hastings woensdag bekend tijdens een speech op de techbeurs CES in Las Vegas. Tot nu toe was Netflix in ongeveer zestig landen actief. Vooralsnog zijn in de nieuwe landen alleen films en series beschikbaar die door Netflix geproduceerd zijn, in tegenstelling tot in landen waar Netflix al langer actief is.

“Terwijl ik hier op het podium stond op CES hebben we Netflix aangezet in Azerbeidzjan, in Vietnam, in India, in Nigeria, in Polen, in Rusland, in Saudi-Arabië, in Singapore, in Zuid-Korea, in Turkije, in Indonesië en in nog 130 nieuwe landen”, zei Hastings.

De topman zei dat alleen China nog ontbreekt, “waar we in de toekomst ook hopen te zijn.” Hij gaf geen reden voor het ontbreken van een Chinese lancering. Mogelijk heeft dat te maken met de sterke beperkingen die de Chinese overheid plaatst op het materiaal dat tv- en internetplatforms in het land mogen uitzenden.
Meer eigen series

“Jullie maken nu de geboorte van een wereldwijd tv-netwerk mee”, zei Hastings. Hij zei dit moment te zien als het begin van een immer groeiende dienst, die in steeds meer talen beschikbaar zal worden.

Tijdens de speech benadrukten Hastings en Ted Sarandos, hoofd content bij Netflix, al meermaals het wereldwijde karakter van de streamingdienst. Verschillende nieuwe series en films die op Netflix beschikbaar zijn, werden opgenomen in landen als Colombia, Ghana en Zuid-Korea.

De recente serie Narcos is ook grotendeels Spaanstalig en Netflix ontwikkelt momenteel ook de Franstalige serie Marseille.

Netflix denkt dit jaar ruim zeshonderd uur aan originele programmering te kunnen toevoegen aan zijn dienst, waarop in 2013 voor het eerst een eigen tv-serie te zien was. In 2015 spendeerden de leden van Netflix in totaal 42,5 miljard uur op de dienst.
Aanbod per land

In de landen waar Netflix eerder al actief was, biedt de dienst naast eigen content ook series en films aan die zijn ingekocht van andere bedrijven. Dat is wereldwijd echter zeer lastig, zei Hastings. “Rechten op content zijn versneden en verknipt tussen tv-netwerken en worden vaak wel tien jaar vastgehouden.” Vooralsnog biedt Netflix dus alleen zelf geproduceerde content in alle landen ter wereld aan.

Netflix zegt zichzelf te zien als de evolutie van traditionele tv en apparaten als de videorecorder en harddiskrecorder. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren veel traditionele tv-wetten gebroken door onder meer hele seizoenen van tv-series in één keer beschikbaar en producenten niet te houden aan een vaste lengte voor elke aflevering.

“Al de beperkingen van lineaire-televisie vallen één voor één weg”, aldus Sarandos.

Bron: NU.nl