Nederlandse docu-thriller ‘Bodkin Ras’geselecteerd voor IFFR

BODKIN RAS, het speelfilmdebuut van de Nederlandse regisseur Kaweh Modiri is geselecteerd voor Bright Future op het International Film Festival Rotterdam. Bright Future is het programma onderdeel van IFFR waarin films van getalenteerde nieuwkomers vertoond worden.

BODKIN RAS vertelt het verhaal van Bodkin, een jonge Arabische man die aankomt in het rustige Schotse stadje Forres. Hij is naar deze uithoek van Europa gevlucht om zich gedeisd te houden na een noodlottige ongeval. Dit blijkt onmogelijk te zijn in de stad waar geruchten zich snel verspreiden.

De film is een mix van documentaire en fictie. Alle karakters behalve Bodkin zijn echte mensen uit het dorp die zichzelf spelen. Verhaallijnen zijn geheel of gedeeltelijk gebaseerd op de levensverhalen van de bewoners en op echte situaties. Het verhaal wordt verteld door de Schot Red James, een voormalig smokkelaar die tijd heeft doorgebracht in verschillende gevangenissen.

BODKIN RAS is een indringende en donkere film die de grenzen tussen fictie en realiteit doorbreekt, op zoek naar de ‘inner hell’ in ieder mens.

Bero Beyer, directeur van het IFFR, is blij met de selectie van de film: “Bodkin Ras is een bijzondere film van een getalenteerde maker; het fascinerende samenspel van de real life karakters geeft deze prachtige hybride film een magische toon. Een heel verfrissend project”

Regisseur Kaweh Modiri is een Nederlandse filmmaker en romanschrijver van Iraanse afkomst. Gebeurtenissen en personen in zijn omgeving vormen de kiem van de films van Kaweh Modiri. Zijn korte film ‘Mijn inbreker en ik’ doorbrak eveneens de grens tussen fictie en realiteit, met deze film won hij in 2010 de Rene Coelho Award voor beste mediakunst. Bodkin Ras is zijn eerste lange speelfilm.

De muziek is gecomponeerd door de bekende Iraanse muzikant Mohsen Namjoo, volgens de New York Times de ‘Bob Dylan van Teheran’

De 45e editie van het festival vindt plaats van 27 januari tot en met 7 februari 2016.

BODKIN RAS is geproduceerd productiebedrijf Revolver Amsterdam en co-geproduceerd door het Belgische productiehuis Inti Films. De film is ondersteund door het Nederlands Filmfonds, Vlaams audiovisueel fonds, Mondriaan fonds/BKVB en Voordekunst.

Bron: Revolver