500.000 euro Europese steun voor Nederlandse coproducties

Een Nederlandse speelfilm en een internationale documentaire met Nederlands minderheidsbelang krijgen Europese realiseringssteun van Eurimages. De Nederlandse coproductie Cobain krijgt 340.000 euro en de minoritair Nederlandse coproductie Between two worlds krijgt 160.000 euro. Dat is tijdens de laatste vergadering van het coproductiefonds Eurimages besloten.

Cobain van regisseur Nanouk Leopold, geproduceerd door het Nederlandse Circe Films, in coproductie met België (A Private View) en Duitsland (Coin Film) en Waterland Film, krijgt een bijdrage van 340.000 euro. Cobain ontving eerder al een toekenning van het Nederlands Filmfonds.

Between two Worlds is een documentaire van Janus Metz, een coproductie tussen Denemarken (Magic Hour Films), Zweden (Vilda Bomben Film) en Nederland (Baldr Film) krijgt een bijdrage van 160.000 euro.

Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa, werd in 1988 opgericht en bestaat uit 36 lidstaten. Het zet zich in voor coproductie, distributie en vertoning van de Europese film. De Raad komt vier keer per jaar bijeen en heeft sinds de oprichting meer dan 1700 lange speelfilm- en documentaire coproducties gesteund. Het Nederlands Filmfonds vertegenwoordigt Nederland in Eurimages.

Nederland heeft dit jaar steun van Eurimages gekregen voor 13 filmproducties (inclusief 4 minoritaire coproducties) voor een totaalbedrag van 3,1 miljoen euro.

Bron: Nederlands Filmfonds