Limburg eerste provincie met eigen filmfonds

Een eigen filmfonds met een budget van een half miljoen euro en een film commissioner die filmmakers helpt bij het realiseren van hun plannen. Vanaf begin volgend jaar heeft Limburg het allebei, als eerste provincie in Nederland. Het doel is om op termijn de ondersteuningsmogelijkheden uit te breiden en internationale coproducties te stimuleren.

‘Fijn dat het eindelijk, na jaren van lobbywerk, zo ver is dat we een eerste stap richting professionalisering kunnen zetten’, stelt Guido Franken, die sinds 2012 onder de vlag van Cinesud inzet voor de audiovisuele sector in Limburg en nu is aangesteld als film commissioner van de provincie. Afgelopen jaar werd er al warmgelopen met een pilot Filmfonds, dat resulteerde in de avonturenfilm Code M van Dennis Bots en de telefilm Mooi van Thomas Acda, die komend jaar op tv komt. De films Playboy Priest en De Mythe van Rowwen Hèze, die ook ondersteuning van de provincie ontvingen, zijn nog in ontwikkeling.

Het provinciale filmfonds wordt gelanceerd tijdens de Euregionale Crossborder Film Conferentie, die op 22 januari 2016 wordt gehouden in Filmhuis de Spiegel in Heerlen. Filmmakers kunnen vanaf maart hun plannen indienen. Voor korte regionale producties is twee ton gereserveerd; makers kunnen maximaal vijftig procent van hun budget aanvragen tot €20.000. Voor grote regionale producties, waar in totaal eenzelfde bedrag beschikbaar is, is het plafond €100.000. De resterende ton is bedoeld voor grote producties met een nationaal of internationaal karakter.

Limburg werkt al enige tijd aan verbetering van haar filmklimaat. Masterplan Filmtalent Limburg, dat lokaal talent ondersteunt, leverde vorig jaar de eerste drie films op. Cinesud brengt Limburgse producties onder de aandacht op buitenlandse festivals en zette een databank op voor filmlocaties in de Euregio. ‘We merken dat Limburg steeds meer in trek is als filmlocatie’, vertelt Franken. ‘Zo werd er onlangs nog een Britse tv-serie opgenomen in Sittard.’

Het budget van het Limburgse filmfonds is bescheiden, geeft Franken toe. ‘Op termijn is structureel meer geld nodig om een echt economisch effect te hebben.’ Hij hoopt de financiële middelen te kunnen verruimen door middel van grensoverschrijdende samenwerking. ‘We zijn al anderhalf jaar in gesprek met overheden, fondsen en sectorinstituten in Duitsland en België om te kijken of we regelingen complementair kunnen maken. Die partijen zullen ook aanwezig zijn tijdens onze conferentie in januari.’

Bron: De Filmkrant