Filmdistributeurs willen 150 euro per illegaal gedownloade film

Nederlandse filmdistributeurs willen vanaf volgend jaar een bedrag van 150 euro vragen van mensen die illegale films hebben gedownload. Dat zegt Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch Filmworks, dinsdag tegenover BNR Nieuwsradio.

Het betreft geen schadeclaim, maar een schikkingsvoorstel. In de praktijk zal bij de eerste overtreding een waarschuwing worden verstuurd.

Het illegaal downloaden van films kost de Nederlandse filmbranche volgens Pruissers zeker 235 miljoen euro op een totale omzet van 500 miljoen tot 600 miljoen euro.

Adresgegevens
Hoewel de filmindustrie wel achter de unieke ip-adressen van downloaders kan komen, kunnen die niet zomaar worden gekoppeld aan adresgegevens van de downloaders. Daarvoor is de medewerking van internetproviders nodig of moet een rechter de provider daartoe bevelen.
Omdat dat nog niet eerder is voorgekomen in Nederland is het lastig te voorspellen wat een rechter in zo’n geval zal oordelen.

Downloadverbod
In Nederland geldt pas sinds 2014 het downloadverbod, waardoor individuele downloaders vooralsnog niet werden aangepakt; alleen de grote piraterijsites en -diensten werden geblokkeerd of beboet. Eerder dit jaar liet Dutch Filmworks al weten dat het ook achter individuen wil aangaan.

In andere Europese landen gebeurt dat al langer. In Duitsland worden er brieven verstuurd met claims van gemiddeld 800 euro. In Denemarken ligt dat bedrag een stuk lager, tussen de 200 en 300 euro.

Bron± NU.nl